OVO SU NAJPOPULARNIJA IMENA U SRBIJI Devojčice i dečaci rođeni 2021. godine često se zovu ovako
Foto: Shutterstock

Prema poslednjim podacima Zavoda, bebe se u proseku najviše rađaju u bračnim zajednicama (70 odsto), dok se u vanbračnim rađa 30 odsto beba. U protekloj godini najviše je na svet došlo prvorođenih beba, čak 45,6 odsto, dok su kao drugo dete u porodici rođeni njih 34,9 odsto.

Trećerođenih beba rođeno je 13,8 odsto, a četvrtorođene dece bilo je 3,7 procenata. Svega 1.260 beba (2 odsto) rođeno je kao peto dete u porodici.

U 2021. godini, kada su ženska imena u pitanju, nije bilo mnogo izmena u odnosu na 2020. godinu, piše portal bebac.com. I dalje je najpopularnije žensko ime Sofija, a za njim slede Dunja i Mila. Potom sledi mala izmena, jer je prošle godine ime Sara bilo nešto popularnije od imena Teodora, a sada je obrnuto. Do male promene došlo je i kada je ime Una u pitanju, jer ovo ime postalo popularnije od imena Milica i Tara koje su 2020. bile ispred njega.

Kada je reč o muškim imenima, jedno ime je ispalo iz top deset imena, a to je Mihajlo. Umesto njega, u najpopularnija imena uvrstilo se ime Vukan. Ovo je ujedno i najkrupnija promena na listi imena, dok je, na primer, ime Vuk postalo popularnije jer se sa sedmog popelo na treće mesto. Ime Vasilije je u prošloj, 2021. godini bilo nešto manje popularno i sa trećeg palo je na četvrto mesto, dok je ime Stefan sa četvrtog palo na peto mesto.

Najpopularnija ženska imena u 2021.

1. Sofija

2. Dunja

3. Mila

4. Sara

5. Teodora

6. Una

7. Milica

8. Tara

9. Nađa

10. Nikolina

Najpopularnija muška imena u 2021.

1. Luka

2. Lazar

3. Vuk

4. Vasilije

5. Stefan

6. Bogdan

7. Aleksa

8. Vukan

9. Filip

10. Vukašin

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading