STIGMA I NEZNANJE NAJVEĆI PROBLEM ZA PACIJENTE Hepatitis C izlečiv za dva meseca
alo!

Akcenat je ove godine na stigmi i diskriminaciji, pronalaženju zaraženih, jer se hepatitis lako leči ako znamo da smo zaraženi, rekla je Ivana Dragojević, predsednica Udruženja pacijenata sa bolestima jetre HRONOS.

- Preporuke Svetske zdravstvene organizacije su da se svaka odrasla osoba bar jednom u životu testira na hepatitis. Pripremili smo dosta aktivnosti koje će imati za cilj da pozovu građane da se testiraju u DPS centrima - Centrima za dobrovoljno i poverljivo testiranje koji se nalaze u institutima, odnosno u zavodima za javno zdravlje, kao i da bolje i lakše informišu javnost o dostupnim lekovima i o problemima koji nastaju kada se hepatitis ne leči - objasnila je Dragojevićeva.

Najveći broj bolesnika koji imaju hronični hepatitis ne znaju da su zaraženi, s obzirom na to da je u pitanju bolest koja ide bez ozbiljnih kliničkih simptoma, i zato se otkriva tek kada dođe do ciroze ili raka jetre, rekla je prof. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike i naglasila da od juna ove godine svi pacijenti koji su pozitivni na hepatitis C mogu da se leče savremenim direktno delujućim antivirusnim lekovima koji dovode do izlečenja za osam ili 12 nedelja u 95 odsto slučajeva.

 

Ona je naglasila da se hepatitisom najčešće inficira preko krvi.

- Može se zaraziti i nezaštićenim seksualnim odnosom, korišćenjem nesterilnih instrumenta kako u zdravstvenim ustanovama, tako i u slučaju tetovaže ili pirsinga u salonima, a važno je znati da ne treba deliti brijače, četkice za zube, makazice, niti pribor za higijenu - objasnila je prof. dr Milošević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading