PIRANE VREBAJU IZ SRPSKIH REKA Otkud u svetu zabranjene invanzivne životinjske vrste kod nas?
Alo/privatni album

Pirane, američki crvenorepi som, crvenouhe i žutouhe kornjače i mnoge druge invanzivne životinjske vrste pogubne za autohtone domaće sorte slobodno „šetaju“ srpskim rekama i jezerima.

Informacije o pojavi ovih neobičnih životinja podelili su pecaroši koji su poslednjih dana na društvenim mrežama tvrdili da su ponovo primetili pirane.

Na komentare da im se samo učinilo, pozvali su se na slučajeve od pre nekoliko godina kad su dva primerka ove opasne ribe iz Južne Amerike upecali u Veternici kod Leskovca i u Zapadnoj Moravi kod sela Ugljarevo.

PIRANE VREBAJU IZ SRPSKIH REKA Otkud u svetu zabranjene invanzivne životinjske vrste kod nas?

Alo/privatni album

 

- Verovaću im samo ako mi pokažu fotografiju. Verovatno je reč o neiskusnim ribolovcima koji ne razaznaju dobro vrste riba. Ako je to istina, onda sam siguran da su pirane u naše reke stigle tako što su ih neodgovorni vlasnici koji su ih u prodavnicama kućnih ljubimaca kupili za male pare kako bi se deca igrala, bacili u WC šolju ili reku - rekao je za Alo! Branislav Jakovljević, menadžer Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd.

Jakovljević je istakao da jedna pirana nije opasna i da nema razloga za paniku.

- Druga stvar je ako ih je jato, onda mogu da pojedu kravu za pet minuta. Jedna to nikad ne radi. Uz to, reč je o vrsti koja ugine čim temperatura padne ispod 15 stepeni, što automatski znači da nema šanse da opstane u našim rekama i jezerima - istakao je Jakovljević, i dodao da ove i druge retke primerke životinja najčešće završe kod njih.

PIRANE VREBAJU IZ SRPSKIH REKA Otkud u svetu zabranjene invanzivne životinjske vrste kod nas?

Alo/privatni album

 

- Oko 80 odsto životinja kod nas je tako stiglo. Imamo primerke najopasnijih pirana iz Amazona koje mogu da porastu i do 50 centimetara i vrlo su agresivne. Donosili su nam i gotovo da nema dana da nam ne ponude crvenouhe i žutouhe kornjače koje su zabranjene u svim zemljama , jer su veoma invazivne i ugrožavaju domaće vrste. Preplavile su Srbiju, nedavno je žena iz Borče u svom dvorištu zatekla desetak komada.

One polažu jaja na istim mestima gde to rade naše kornjače, veoma su halapljive i na sve moguće načine ugrožavaju  autotohne sorte. Na primer, Hrvati su na granicama velikim slovima istakli da je ta vrsta strogo zabranjena - naveo je Jakovljević, i još jednom apelovao da vlasnici kućnih ljubimaca retke primerke donesu u Javni akvarijum i tropikarijum umesto da ih puštaju na slobodu.

Krvoločne ribe u leskovačkoj Veternici

- Neobičnu, pločastu ribu sam jedva izvukao iz reke, deca su bila sa mnom i pomogla su mi da je ubacim u kofu. Ona su i povikala da je to pirana, jer su joj videli dva reda oštrih zuba, ja ne bih ni znao šta sam uhvatio - ispričao je Dragan Mihajlović iz Leskovca, koji je ovu „zverku“ ulovio na Veterinic, potezu između Antituberkoloznog dispanzera i Hemijske škole u Leskovcu.

PIRANE VREBAJU IZ SRPSKIH REKA Otkud u svetu zabranjene invanzivne životinjske vrste kod nas?

Foto: B92 Printscreen

 

Iako se sve desilo pri kraju kupališne sezone, priča je uznemirila celu Srbiju.

Nedugo zatim, Radovan Nedeljković je piranu upecao u Velikoj Moravi, u selu Ugljarevo, nedaleko od Vrnjačke Banje.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ribolovac

29.08.2022 07:24

Jel moguće da menadžer javnog akvarijuma u Bg,veruje u to da riba koja se baci u wc šolju može da preživi....

Tanja

29.08.2022 12:33

A da li je moguće da neko kupi detetu pirane da se igra?!