ŠTRAJK RODITELJA I ĐAKA U ZRENJANINU Neće u školu dok im se ne ispuni zahtev!
Foto: privatna arhiva

Za trinaestoro učenika III-2 razreda u Osnovnoj školi „2. oktobar“ iz Zrenjanina letnji raspust još traje. Oni i njihovi roditelji štrajkuju jer su im opet, treći put, doveli novu učiteljicu, iako je njihova zdrava, sposobna i spremna za rad. Uvereni su da su u pravu, ali struka smatra da su sebi previše dopustili.

Ovo odeljenje u prvom razredu je dobilo učiteljicu, koja je nakon godinu dana otišla u penziju. U drugom su imali drugu, ali je sada, pred treći, i ona smenjena. Zašto štrajkuju, objasnili su u pismu koje su poslali redakciji Alo!.

„Naša deca su dobila entuzijastičnu i posvećenu učiteljicu. Učili su čitanje i pisanje, ali i kako se postaje drug i čovek. Organizovala je i delom od svojih sredstava platila krečenje učionice kako bi deca bila u čistom i lepom kada 1. septembra krenu u treći razred“, napisali su i dodali: „Imala je ugovor na određeno vreme i na njeno radno mesto je konkurisala osoba koja je prethodno proglašena za tehnološki višak“.

Kada su to saznali, deo roditelja je pokrenuo peticiju protiv ove odluke. Direktorka i sekretar škole su odbili zahtev.

ŠTRAJK RODITELJA I ĐAKA U ZRENJANINU Neće u školu dok im se ne ispuni zahtev!

Na štetu dece

Tri dana kasnije, Školska uprava saglasila se da odluka jeste po zakonu, ali i da je na štetu dece, te da je bolje rešenje da učiteljica koja je bila tehnološki višak bude raspoređena u drugu školu, a da III-2 ostane sa svojom učiteljicom.

„Svi su se obradovali, ali škola i učiteljica koja je tehnološki višak su odbili to rešenje, jer ona želi baš ovo mesto. Jedino obrazloženje koje smo dobili je da ništa nije protivzakonito i da će se deca već navići“, naveli su roditelji.

Škola: Sve je po zakonu

Direktorka škole „2. oktobar“ Sanja Gerbeš kazala je da je cela situacija nastala usled redovnog rešavanja kadrovskih pitanja.

- Nakon objavljivanja liste tehnoloških viškova od strane Ministarstva, ustanovljeno je da postoje odgovarajući kadrovi za popunu radnih mesta. Po sprovođenju odgovarajućih koraka, za radno mesto je angažovana nastavnica sa 25 godina staža. S obzirom na to da ispunjava sve propisane uslove, sa njom je zaključen ugovor - navela je, između ostalog, direktorka.

- Nemamo zakonskih mogućnosti da roditeljima izađemo u susret. Nadamo da ćemo uz malo dobre volje svih i razumevanje ovu situaciju razrešiti tako da deca mogu u miru da nastave sa školskim obavezama.

Prema rečima dugogodišnjeg profesora Miloša Mrdaka, ovakvo ponašanje roditelja je nedopustivo:

- One koji zabranjuju deci da idu u školu odmah kazniti kako je propisano zakonom. Što je mnogo, mnogo je. Najbolje da roditelji budu u komisijama i primaju koga oni hoće.

S druge strane, drugi učitelji su saglasni da je za decu bolje da budu sa učiteljicom koja ih poznaje, zbog čega se uostalom i dodeljuje jedan starešina za sva četiri niža razreda.

- Tužno je što mora da se diže kuka i motika da bi se ispoštovala osnovna moralna načela i da se deci omogući normalan rad, posebno s obzirom na to da je ponuđeno rešenje koje je na obostranu korist - rekla je učiteljica Maja Milenković.

ŠTRAJK RODITELJA I ĐAKA U ZRENJANINU Neće u školu dok im se ne ispuni zahtev!

 

Nastavljaju protest

Kontaktirali smo s predstavnicima roditelja, koji istupaju samo kao grupa, jer ne žele da neko pojedinačno dete „nastrada“ zato što su mama ili tata pričali za novine.

- Nemamo nameru da odustanemo od zahteva da se vrati omiljena učiteljica i da niko zbog toga ne ostane bez posla. Mogućnost da se naši uslovi ispune postoji i pitanje je dobre volje. Dok se to ne dogodi, trinaestoro učenika III-2 neće prisustvovati nastavi - poručili su roditelji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
raca

04.09.2022 12:45

E moja profesijo , e moji stručnjaci od roditelja.Zato što tako radite deca su nepismena,neznaju ništa i posle im je uvek neko drugi kriv a ne vi .Pustite bre decu da idu u školu,učitelje i profesiju da rade svoj a vi svoj poso oni da uče decu a vi budite domaćini -Lepe li su bile 60 i 70 godine , bejasmo deca , beoše roditelji i učitelji i prutić zvani mirko