HOĆE LI OVA ZIMA BITI JAKA? Od meteorologa stižu lepe vesti, ovo je detaljna vremenska prognoza za naredne mesece
Alo/Ognjen Radošević

Građani u Srbiji su zabrinuti, ali da nije sve tako crno govori upravo prva dugoročna prognoza u kojoj su najavljene toplija jesen i zima, sa manje padavina od uobičajenih.

Definitivno će dugotrajna suša i dalje praviti probleme u snabdevanju hranom i vodom, ali i u prevozu robe u Evropi zbog veoma niskih vodostaja reka, ali ono što je zasijalo poput svetla na kraju tunela je sezonska prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u kojoj je najavljeno miholjsko leto u oktobru, topliji i prosečno vlažan novembar, blaži decembar, zatim umereni mrazevi se očekuju tek u trećoj dekadi januara 2023. godine, dok je u februaru mala verovatnoća za pojavu jakih mrazeva.

Kako na sajtu RHMZ objašnjavaju meterolozi „sezonska prognoza se ažurira jednom mesečno i sadrži informacije o prognozi odstupanja srednje mesečne minimalne i maksimalne temperature vazduha, kao i srednje mesečne o količini padavina“.

Kada je septembar u pitanju RHMZ najavljuje topliji i prosečno vlažan mesec i nastavak kasnog leta u prvoj dekadi.

Oktobar – miholjsko leto

Srednja minimalna temperatura biće u u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i okolini se očekuje vrednost oktobarske srednje minimalne temperature od oko 9.4ºC. Srednja maksimalna biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za oko 0.4ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 18.4ºC, dok će padavine biti ispod višegodišnjeg proseka, za 10 mm do 20 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek.

Novembar – topliji i prosečno vlažan mesec

U novembru će srednja minimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko 0.7ºC. U Beogradu i široj okolini očekuje se da srednje minimalne temperature budu oko 5.2ºC. Srednja maksimalna temperatura biće u proseku viša za oko 0.6ºC. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka, niže za oko 10 mm od prosečnih vrednosti.

HOĆE LI OVA ZIMA BITI JAKA? Od meteorologa stižu lepe vesti, ovo je detaljna vremenska prognoza za naredne mesece

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Decembar – blag i prosečan

U decembru možemo očekivati, prema sezonskoj prognozi RHMZ, da srednja minimalna temperatura bude iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za oko 0.9ºC. U Beogradu i okolini predviđa se vrednost od oko 1.3ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, i viša za oko 1.0ºC. U Beogradu srednja maksimalna temperatura vazduha biće 7.5ºC. Padavine će u proseku biti za oko 5 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek.

Januar – blag i prosečno vlažan mesec

Srednja minimalna temperatura vazduha na početku 2023. godine biće iznad višegodišnjeg proseka i biće viša za oko 0.9ºS. U Beogradu i okolini očekuju se srednje minimalne temperature vazduha od oko 0.1ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, viša za oko 0.9ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 5.8ºC. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka, za oko 5 mm niže.

HOĆE LI OVA ZIMA BITI JAKA? Od meteorologa stižu lepe vesti, ovo je detaljna vremenska prognoza za naredne mesece

Alo!/M. Š.

 

Februar – blag i suvlji mesec

U februaru 2023. godine u Srbiji će srednja minimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i biće viša za oko 1.8ºC. U Beogradu se očekuje da srednje minimalne temperature vazduha budu oko 1.8ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko jedan stepen. U Beogradu srednja maksimalna temperatura biće oko 8.6ºC. Padavine će biti ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka, za 5 mm do 10 mm niže.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading