ALARMANTNO Šećerna bolest se sve češće otkriva i kod adolescenata i gojazne dece  Otkrijte dijabetes na vreme
Hemofarm

U Srbiji od šećerne bolesti boluje više od 770.000 ljudi, a prema proceni domaćih eksperata, čak 43 odsto pacijenata sa dijabetesom nema postavljenu dijagnozu ili ne znaju da su bolesni. Posebno brine to što se tip II dijabetesa sve češće otkriva i kod adolescenata i gojazne dece.

Više od 90 odsto obolelih od šećerne bolesti pati od dijabetesa tipa II, čija je osnovna karakteristika nedovoljna efikasnost hormona insulina i zato gušterača počinje da luči sve veće i veće količine insulina kako bi ćeliji obezbedila potreban priliv energije za normalno funkcionisanje. Pojačano lučenje insulina može trajati i 10 ili više godina, teško opterećujući gušteraču sve dok je jako ne iscrpi. Tada proizvodnja insulina naglo pada, a nivo šećera u krvi raste sve dok se šećerna bolest jasno ne ispolji - objašnjava magistar farmacije, medicinski biohemičar Bojana Podgorac Milenković, direktor marketinga za Rx portfolio iz Hemofarma.

Zadebljava krvne sudove

Povišeni insulin, a potom povišeni šećer u krvi izazivaju ubrzanu aterosklerozu sa svim teškim posledicama.

- U fazi preteranog lučenja, insulin podstiče umnožavanje ćelija na zidovima krvnih sudova i direktno vodi ka njihovom zadebljavanju i pojavi ubrzane ateroskleroze. Kada se preopterećena gušterača iscrpi i usledi skok šećera u krvi, povišeni šećer takođe ubrzava proces ateroskleroze jer se vezuje za lipoproteine, odnosno čestice masti, ubrzavajući njihovo taloženje na zidovima krvnih sudova - upozorava naša sagovornica.

ALARMANTNO Šećerna bolest se sve češće otkriva i kod adolescenata i gojazne dece  Otkrijte dijabetes na vreme

Hemofarm

 

Dijabetes tipa II ubrzava zakrečavanje krvnih sudova, uvećava rizik od pojave tromba i začepljenja, pa su srčani udar i naprasna smrt čak pet puta češći kod dijabetičara.

- Od komplikacija dijabetesa tipa II, najčešće su promene na krvnim sudovima srca. Posledice su ishemijske bolesti srca, angina pektoris, infarkt miokarda. Ali ukoliko se šećerna bolest otkrije na vreme, a zatim odgovarajućim načinom ishrane i pre svega lekovima drži pod kontrolom, ne samo makrovaskularne komplikacije dijabetesa, već i mikrovaskularne komplikacije na mozgu, očima, bubrezima, perifernim nervima, mogu se sprečiti ili bar za duže vreme odložiti - kaže Bojana Podgorac Milenković.

Savremena terapija

Zbog velikog porasta broja obolelih kao i brojnih komplikacija bolesti, razvoj lekova za dijabetes je u stalnom fokusu u celom svetu.

- Danas, pored lekova koji se primenjuju u terapiji dijabetesa decenijama, imamo i savremene lekove koji pored toga što regulišu nivo šećera u krvi, utiču i na prevenciju i smanjenje progresije komplikacija koje su posledica dijabetesa. Noviji lekovi imaju manje neželjenih efekata od dosadašnje terapije kao što su gojaznost, hipoglikemija, a takođe mogu smanjiti učestalost komplikacija pridruženih bolesti poput nekih bolesti kardiovaskularnog sistema. Savremena terapija je dostupna u Srbiji i lekar ima dovoljno mogućnosti da za pacijenta odabere odgovarajuću terapiju - ističe dalje naša sagovornica.

U domove zdravlja u Srbiji vraćena su savetovališta za dijabetes koja su od izuzetne važnosti za pacijente.

- Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija koje prate šećernu bolest, troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su tri puta veći i iznose 12 odsto svih troškova u zdravstvu. Dobrom edukacijom pacijenata o ishrani, terapiji, fizičkoj aktivnosti, direktno se postiže smanjenje broja komplikacija i bolji kvalitet života obolelih - poručuje Bojana Podgorac Milenković iz Hemofarma.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading