CRNI PANTER DIGAO SRBIJU NA NOGE Mogao bi da vreba bilo gde, evo šta morate da znate o ovoj opasnoj zveri (FOTO/VIDEO)
Foto: YouTube printscreen

Kada se na to doda mogućnost da je u pitanju isti crni panter koji je prethodne godine primećen u Mađarskoj, i nekako uspeo da pređe granicu i završi u atarima Opštine Apatin, razlog za zabrinutost je jasan.

Panter može da nastavi da se kreće Srbijom sve dok ne bude uhvaćen, i mogao bi da bude bilo gde.

Zato je preduzeće "Vojvodinašume" izdalo saopštenje građanima da vode računa o sebi i svojim bližnjima, te da ukoliko opaze pantera, odmah obaveste policiju.

Šta sve treba znati o crnom panteru?

Crni panter nije samostalna vrsta, to je leopard ili jaguar. Ovi tamno obojeni panteri predstavljaju genetsku varijantu boje leoparda i jaguara – manifestaciju melanizma.

Crna boja pantera je manifestacija melanizma uzrokovanog mutacijom gena. Primer snažnog širenja mutacije koja dovodi do melanizma u populaciji mačaka je populacija leoparda u Maleziji, gde je oko 50% životinja crne boje.

Generalno, među velikim mačkama, melanizam je obično češći u onim populacijama koje žive u gustim šumama – u nedostatku osvetljenja, tamne životinje su ovde manje vidljive nego na otvorenim površinama, što im olakšava preživljavanje.

Koža crnog pantera nije savršeno crna, uvek u većoj ili manjoj meri pokazuje vidljive tačke. 

Pored boje boje, crni i pegavi pojedinci leoparda i jaguara se ne razlikuju, slobodno se ukrštaju i daju plodno potomstvo. Mladunci iz takvih parova mogu biti veoma različiti - i pegavi i crni. Ali ovo drugo je manje uobičajeno jer je crni gen recesivan i često je potisnut genom za uočavanje.

Pojam blizak melanizmu je nepotpuni melanizam ili pseudomelanizam („abundizam“) – stanje u kojem se povećana pigmentacija kože ili drugih integumenata ne javlja ravnomerno, već na odvojenim područjima. Pseudomelanizam se javlja kod leoparda.

U abundizmu, na primer, pege ili pruge kod životinja sa pegavom ili prugastom obojenošću mogu se proširiti dok se ne spoje, što dovodi do takozvanog pseudomelanizma.

Melanizam i abundizam su najčešće rezultat mutacija, ali mogu biti i zbog drugih faktora, kao što je izlaganje temperaturi tokom trudnoće, što može uticati na transkripciju i translaciju gena.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading