NEĆETE VEROVATI ZA ŠTA SU SE KORISTILE KOKICE U XVII VEKU Ovo je recept za jelo staro nekoliko stotina godina
Kokice su danas neizostavni bioskopski ketering. Sam miris kukuruza dok se koka izaziva nam zazubice, a da li ste znali da su one deo naše kuhinje još od XVII veka?
Ovo je otkrila emisija televizije Balkan Trip „Pogača i so“ kada je bila u poseti Staroj planini kako bi otkrila originalne recepte ovog podneblja. „Zlatne ruke“ posetile su selo Balta Berilovac poznato po autentičnim očuvanim kućama iz davnih vremena specifične arhitekture, staroj školi i čuvenoj manifestaciji Molitva pod Midžorom. Ekipu su ovde dočekale dve vredne domaćice – Nadica Ćirić i Slađana Živković koje su im otkrile recepte ovog kraja.
Među tim receptima nalazi se jelo madžun čiji su glavni sastojak upravo kokice.
„Ovo je jelo kog nigde drugo nema, a mi smo na njemu odrasli“, kazala je Nadica.
Samo jelo staro je, kako domaćice kažu, gotovo četiri veka.
„Kokice su se jele u sedamnaestom veku?!“ Začuđen je bio voditelj.
„Jele se“, odgovorila je Slađana, „drugog možda nije ni bilo.“
Slađana je pokazala pripremu ovog jela u kojoj se koristila originalnim starinskim metodama.
Sastojci madžuna su: kokice, orasi, pečene paprike, palenta i so, ali da ne biste nagađali količinu i tačan način spremanja uputite se OVDE i naučite pravilnu pripremu od ovih vrsnih domaćica.
Ukoliko ste ljubitelji ovakvih starih dobrih recepata preporučujemo vam Balkan Trip i Telekomovu mrežu kablovskih kanala gde vas očekuje interesantan jelovnik.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)