Osakaćeni zbog petardi za ceo život!
Alo/Shutterstock

Upravnik Klinike za dečju hirurgiju u Institutu za majku i dete dr Đorđe Kravljanac priča za Alo! da je u proteklih pet godina 58 dece imalo povrede koje su zahtevale zbrinjavanje u ambulantnim uslovima, a po troje je završilo na bolničkom lečenju.

- Tokom novogodišnjih i božićnih praznika 2021. stradalo je desetoro dece, od toga su tri dečaka, dva od 12 i jedan od 14 godina, imala ozbiljne povrede. Jednom smo amputirali palac, drugom smo radili rekonstrukciju prsta pomoću veznih režnjeva, a trećem rekonstrukciju vrha prstiju. Sve operacije su dobro prošle, ali uprkos tome i fizikalnim terapijama, sva tri dečaka su završila s određenim stepenom invalidnosti - ističe doktor.

Kako se već godinama bavi ovim problemom, doktor objašnjava i kako najčešće dolazi do povreda.

Osakaćeni zbog petardi za ceo život!

Alo

 

- Kad petarda ne eksplodira, dete je ponovo uzme u ruku i tada dođe do eksplozije. Imali smo slučaj dečaka koji je u džepu pantalona nosio 40 petardi i sve su eksplodirale, te je završio s opekotinama na obe noge - naveo je dr Kravljanac, i upozorio da upotreba pirotehničkih sredstava može da dovede i do smrtnog ishoda.

- Mi na Institutu nismo imali takvih slučajeva, ali u svetu ih je bilo. Naši pacijenti su bili životno ugroženi, to je činjenica, jer kod opekotina trećeg stepena, kakve su imala neka deca, mogu da se razviju infekcije, da dođe do poremećaja rada drugih organa. Usled povreda pirotehničkim sredstvima, deca su ostajala trajni invalidi s povredama i ožiljcima koji im kasnije drastično promene život i mogućnost profesionalnog bavljenja raznim poslovima, što ostavlja posledice i po psihičko zdravlje - objasnio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, najbolje bi bilo da deca nemaju nikakvog kontakta s pirotehnikom, ali u slučaju povreda, treba ih odmah dovesti u hitnu hiruršku službu.

- Rano i adekvatno zbrinjavanje umnogome utiče na ishod lečenja. U nekim situacijama imamo mogućnost da uradimo rekonstrukciju povređenih delova tela, ali nekad ne možemo ništa, nepovratno su izgubljeni - istakao je dr Kravljanac.

U slučaju višestepenih opekotina i rana dr Kravljanac savetuje roditelje da povređeno mesto izoluju čistom gazom ili peškirom.

- Mogu da stave i hladnu oblogu, da povređeni deo tela, ako je reč o rukama i nogama, stave pod hladnu vodu pet minuta. Problem je što, nažalost, nije reč samo o oštećenju kože, već su oštećene i tetive, nervi, kosti, zglobovi. Apelujem da dete što pre dovedu dežurnom lekaru. Dešava se da dete izgubi oko ili vid, kao i sluh usled oštećenja bubnih opni. Deca se igraju i iz neznanja ubace petardu nekom u kapuljaču, događaju se razne vrste povreda. Nažalost, danas su pirotehnička sredstva sve jača i razornija - objasnio je naš sagovornik, i dodao da su i kod nas, kao u i svetu, žrtve najčešće dečaci, odnosno muška populacija.

- Ali imali smo i devojčice koje su takođe bile žrtve samopovređivanja ili su bile u društvu onih koji su koristili pirotehnička sredstva. Takođe, imali smo povređenu decu koja su tek pošla u školu, iz nižih razreda, a pogotovu to rade viši razredi osnovne i srednjoškolci. Bilo je i predškolaca, ali takvi slučajevi su retki - istakao je dr Kravljanac, i ukazao na značaj edukacije ne samo dece već i roditelja, staratelja, nastavnika i celog društva.

- Ovo što vi radite je vrlo profesionalna i ozbiljna priča, prethodni medijski i naš apel je urodio plodom i od 2019. do 2021. godine nismo imali slučajeve bolničkog zbrinjavanja dece koja su nastradala od pirotehničkih sredstava. Ali ponavljam, deca ne treba uopšte da dođu u kontakt sa pirotehničkim sredstvima, bez obzira da li su ona kupljena u ovlašćenim prodavnicama ili na nekom drugom mestu. Deca ne mogu i ne znaju da ih koriste na bezbedan način, mogućnost povređivanja je ogromna i stalno treba upozoravati na to - zaključio je dr Kravljanac.

Roditelji, pedijatri - svi da se uključe!

Dr Kravljanac će ove godine u februaru na Institutu prezentovati višegodišnje istraživanje na temu povrede dece nastale korišćenjem pirotehnike

- Reč je o simpozijumu koji ima tradiciju dugu 53 godine i zove se „Aktuelni problemi u pedijatriji“ na kome naši pedijatri i lekari drže predavanja pedijatrima iz naše zemlje i čitavog regiona. Između ostalog, tema mog izlaganja će biti povrede dece zbog upotrebe pirotehničkih sredstava baš zato da bismo ukazali na to koliko su ozbiljne i kako primarno da ih zbrinjavaju, ali i da bi pedijatri to mogli da pričaju roditeljima. Na taj način nadamo se da ih niko više neće koristiti u prisustvu dece, niti će im dozvoliti da ih oni samostalno koriste - istakao je dr Kravljanac.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading