Januar bez ledenih dana!
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Usled pada temperature danas će kiša preći u sneg prvo na planinama, a krajem dana i u toku noći i u nižim predelima jugozapadne i jugoistočne Srbije.

Kako je za Alo! naveo direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić, formiraće se i snežni pokrivač do 10 centimetara u nižim delovima, odnosno od 10 do 20 cm na planinama. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar.

Prema rečima profesora Nikolića, prestanak padavina se očekuje u sredu posle podne.

- Tog 11. januara najviša temperatura kretaće se od dva stepena na jugozapadu i jugoistoku zemlje do devet stepeni Celzijusa u Podrinju. Hladnije vreme će se zadržati i u četvrtak i petak, dok će za vikend uslediti manji porast temperature. U Beogradu će maksimalne vrednosti od utorka do petka biti od šest do devet stepeni, a za vikend od 10 do 13 stepeni Celzijusa.

Direktor RHMZ-a je istakao da u narednih sedam dana u Beogradu neće biti snega.

- Sneg se i dalje ne očekuje. Snežni pokrivač zadržaće se na višim planinama, dok će se u nižim predelima jugozapadne i jugoistočne Srbije, u kojima će pasti u noći između utorka i srede, kao i u sredu ujutro i pre podne, postepeno topiti.

Drugu dekadu januara, istakao je naš sagovornik, obeležiće promenljivo vreme s čestim naoblačenjima.

- Ono će na planinama uslovljavati sneg, a u nižim predelima i dalje uglavnom kišu, dok će uslova za snežne padavine biti u večernjim i noćnim satima uglavnom  u nižim delovima jugozapadne i jugoistočne Srbije.

Mogućnost za susnežicu u Beogradu postoji u utorak, 17. januara, i to ujutro i pre podne.

- Usled jačanja uticaja hladne vazdušne mase iz istočne Evrope treba očekivati da će poslednja dekada januara ove godine biti još malo hladnija, što znači da će i u nižim predelima u kojima dosad nije registrovan snežni pokrivač povremeno biti uslova za sneg. Prosečne temperature u poslednjoj dekadi meseca biće od nula do pet stepeni. Sveukupno, pred nama je period primereniji kalendaru i hladniji od početka meseca, mada zasad nema naznaka za pojavu ledenih dana u nižim predelima - naveo je prof. dr Nikolić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading