BATALITE JOGU, VEŽBAJTE PILATES! SPC savetuje vernike kojim vežbama da se bave
Foto: Privatna arhiva/Privatna arhiva

„Aktuelnim promocijama kultova dalekoistočnog porekla, u koje spada i joga, unosi se smutnja u verni narod. Uz sve dužno poštovanje prema pripadnicima svih svetskih religija i filozofija, kao pravoslavni hrišćani dužni smo da odgovorimo na svaku pojavu religijskog sinkretizma koji je potpuno stran našem biću“, navodi se u saopštenju.

SPC dodaje i da je Sinod Atinske arhiepiskopije eksplicitno naveo da je „joga fundamentalno učenje religije hinduizma, te da nije jedna od vrsta fitnesa“.

BATALITE JOGU, VEŽBAJTE PILATES! SPC savetuje vernike kojim vežbama da se bave

Privatna arhiva

 

- Čak i da prihvatimo da je u pitanju samo telesna vežba, zašto najveći broj vežbača odbija da zameni joga vežbe alternativnim sistemima, poput pilatesa, koji po nekim istraživačima imaju daleko veći efekat na telesno zdravlje?

S druge strane, oni koji praktikuju i izučavaju jogu tvrde da postoje naučni dokazi da je ova tehnika mnogo starija od svih poznatih religija, ali da su je zbog mnogih dobrobiti neke religije prihvatile.

Prema rečima Ranka Stoiljkovića, majstora i instruktora karatea i učitelja joge, apsolutno je moguće vežbati jogu kao fitnes.

- Ako uzmemo u obzir da je joga starija od same hinduističke religije s kojom je crkva povezuje, nema razloga da hrišćani nju izbegavaju, osim ako su i sami nesigurni.

On kao izuzetan primer navodi prvi reket sveta Novaka Đokovića, koji je u hrišćanstvu, pravi je vernik, ali u svojoj praksi primenjuje i neke elemente joge i to mu nimalo ne smeta u religioznosti, čak može da poboljša.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading