PIO: Januarske penzije porasle za 12 odsto
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

- U PIO fondu ima dovoljno sredstava za te prinadležnosti - rekla je Timotijevićeva, i dodala da će januarska penzija biti veća za 12,1 odsto, kao i novčana pomoć za negu drugog lica i iznosiće 24.696 dinara.

Najniža penzija u Srbiji biće 20.631, a najviša 190.023 dinara. Najniža poljoprivredna penzija sa januarskim čekom iznosiće 16.220 dinara. I nadoknada za pogrebne troškove osiguranika je uvećana i sada je 56.858 dinara.

Granica za starosnu penziju za žene od 1. januara 2023. podignuta je za dva meseca, pa će se u penziju odlaziti sa 63 i po godine, dok za muškarce nema promena i njima starosna penzija sleduje nakon 65 godina i najmanje 15 godina radnog staža.

Pravo na porodičnu penziju, osim bračne i vanbračne dece i bračnih supružnika, od 2018. godine imaju i partneri iz vanbračne zajednice pod uslovom da je ta zajednica trajala najmanje tri godine ili da partneri imaju zajedničko dete.

Timotijevićeva je navela i da pravo na pomoć i negu drugog lica imaju korisnici svih vrsta penzija bez obzira na njenu visinu, kao i da pravo na pomoć i negu drugog lica nije isto što i pravo na novčanu nadoknadu za telesno oštećenje.

- U slučaju povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, osiguranik ima pravo na novčanu nadoknadu od 10.290 dinara mesečno. Ako je telesno oštećenje 100 odsto, korisnik ima pravo na uvećanu novčanu negu i pomoć, ali preko centra za socijalni rad - istakla je za Radio Beograd Jelica Timotijević.

Besplatne banje za penzionere u februaru

U februaru će biti raspisan javni poziv za besplatan banjski oporavak od 10 dana za penzionere sa primanjima manjim od 30.000 dinara. Oni mogu da  konkurišu u svojim udruženjima, u mestu prebivališta i da na „listi želja“ navedu tri banje.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading