Tlo u Srbiji danima podrhtava!
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Serija zemljotresa već dva dana pogađa istočni deo Srbije, aparati Seizmološkog zavoda su registrovali čak sedam potresa na teritoriji Bora (dva puta), u Majdanpeku i Donjem Milanovcu.

Sudeći po rečima meteorologa Ivana Ristića, koji godinama izučava seizmološke aktivnosti na našem prostoru, najveća opasnost nam preti na proleće.

- Dobra stvar je, na osnovu moje analize podataka, da neće biti novih razoranih potresa u regionu, ne bar onih iznad šest jedinica Rihtera. Ovo u Turskoj i Siriji su izuzetno jaki potresi, to su kretanja u epicentru, gore-dole kao kada ste u avionu u turbulenciji i jedino što vas drži je pojas. Taj prvi udar je najjači i treba izdržati taj minut, ostati pribran koliko je to moguće. Kada prođe prvi udar, treba što pre napustiti objekat, jer se nakon njega očekuje još jače podrhtavanje tla i naknadni potresi. Pod hitno se mora izaći iz zgrade i otići na bezbednije mesto. Ako ste u zoni epicentra, momentalno bi trebalo napustiti tu zonu, jer tu su vertikalna kretanja koja su jako nezgodna, od kojih se i ruše objekti. Kada se udaljite od te zone, ta kretanja postaju talasnog oblika i tu ste bezbedniji - objasnio je za Alo! Ristić.

Tlo u Srbiji danima podrhtava!

Foto: Alo!

 

A šta bi radili naši sugrađani u slučaju da, ne daj bože, Beograd pogodi jači potres?

- Zavisi u kakvoj zgradi živite. Ako su majstori umesto betonskog gvožđa stavljali stiropor, onda je šteta ogromna, ako se gradilo kako treba, onda to nije slučaj. Gledali smo snimke iz Turske, padaju te zgrade sa falš gradnjom, normalni soliteri se samo klate - rekao nam je stariji Beograđanin M. K.

Sugrađanka N. R. je uvrena da ne bi umela da se snađe u slučaju zemljotresa.

- Sklonila bih se u neki zaklon, ako bih mogla. Ne verujem da bih znala u tom trenutku da se snađem. Bila sam na vratima, ispod štoka, kad se pre dve godine u novembru osetio blaži zemljotres u Beogradu, ali kažu ne valja ni tu, tako da stvarno ne znam šta bih radila.

Njen prijatelj priznaje da bi probao da iskoči kroz prozor, ma na kom spratu se zatekao.

- Pa šta mi bog da. Negde sam pročitao da treba biti smiren i biti u krevetu, ali teško da bih to uspeo.

- Žalosno je sve to što se dogodilo Turskoj i Siriji. Izginulo je mnogo naroda, jezive su scene onih ljudi na hladnoći. Nemaju gde da spavaju, nemaju šta da obuku, stvarno mi nije svejedno. I svaka čast našim vatrogascima i spasiocima što su otišli da pomognu. Treba uvek pomoći, niko ne zna šta ga čeka. Bojim se da se i nama sprema nešto, čula sam na prognozi da i nama preti opasnost sa Avale. I u Skoplju je bilo razorno. Sve može da se nadomesti, ali ljudski život nikada - istakla je D. P. iz Beograda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading