NAJTRAŽENIJI MAJSTORI Oni trenutno ne dižu glavu od posla, bukirani sve do aprila: Za orezivače iz Brusa nema zime!
Iako su sneg i led prekrili voćnjake u planinskim selima, posla u voćnjacma ipak ima napretek. Na vrhove Kablara stigla je specijalna četa orezivača iz Brusa koja tokom zimskih meseci odradi veoma važan posao - orezivanje voćki, od čega zavisi berba tokom letnjih meseci.
- Sezona orezivanja krenula je još pre Svetog NIkole, od tada ne prekidamo posao, osim za praznike kada smo išli kući da provedemo vreme s porodicom. U zavisnosti od voća, zavisi i naš učinak. Od vrste voća zavisi i tehnika orezivanja, nije svako stablo isto. Treba uočiti sve nepravilne i nerodne grane i odseći da ne bi ugrozile one koje su rodne - objašnjava Dragoje Pavlović.
Nakon orezivanja u visinskim zonama, na preko 1.000 metara nadmorske visine, silaze u Miokovce čuvene po žutom zlatu. Njihov dnevnik rezervisan je do kraja aprila.
- Ljudi krenu u jesen da zakazuju i navala je velika. Naša ekipa broji pet članova. Satnica se kreće oko pet evra po čoveku, ekipa za dan može da pređu površinu preko jednog hektara, što nije malo. Nakon orezivanja šljiva selimo se na ove krupnije plodove - jabuke, kajsije, kruške i ostalo - dodao je on za agenciju RINA.
Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje.
Pratite najnovije VESTI SA FRONTA
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)