NAGLA PROMENA VREMENA DONOSI TEMPERATURNI ŠOK Da li će Baba Marta iznenaditi novim zahlađenjem pogledajte u detaljnoj prognozi
Printskrin

Do nedelje posle podne od uticajem anticiklona i toplog strujanja suvo, stabilno i pretežno sunčno. Jutra hladna, posebno tamo gde noć bude vedra i ponegde će biti jutarnjih mrazeva. Međutim tokom dana relativno toplo uz prave prolećne temperature koje će ponegde dostizati i oko +15 stepeni Celzijusa, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

- U nedelju posle podne se računa na premeštanje slabog, hladnog, fronta koji će doneti naoblačenje i pojavu kiše, dok bi uslova za sneg bilo samo na visokom planinama. Kiše će povremeno biti u u noći ka ponedeljku kao i u ponedeljak pre podne. Zatim se očekuje prestanak padavina i razvedravanje - kaže Čubrilo.

U ponedeljak dnevni maksimum malo niži, uglavnom od +3 do +8 stepeni Celzijusa. Sredinom sledeće nedelje noći i jutra pretežno vedri i hladni, ponedge uz mraz, ali tokom dana ponovo sunčano uz prolećne temperature.
Izmenom sinoptičke postavke modeli su praktično ukinuli signal za bilo kakvo zahlađenje u drugom delu sledeće nedelje. Kada sam posledji put pisao da su ansamble članovi ECMWF-a gotovo 50-50% podeljni između hladne i tople opcije upravo sam i mislo na mogućnost da sve ode ka toplom razvoju sinoptike i upravo se to najverovantije i dešava, navodi on.

- Upad hladnog vazduha odlazi znatno zapadnije od nas, preko središnje ka jugozapadnoj Evropi i time mi ostajemo u toplom sektoru ciklona koji se može formirati nad Mediteranom. Razlog izmene putanje hladnog prodora pre svega stoji u tome što se anticiklon čiji će se centar oko 24.02. nalaziti nad Velikom Britanijom ne pruža dovoljno daleko na sever i istok, a u tome ga sprečava ciklon koji će se nalaziti između Grenlanda i Islanda. Time hladnoća odlazi zapadnije od nas - prognozira meteorolog.

Tek pred sam kraj meseca i početkom marta (kako je ranije i bilo očekivano) može biti uslova za postavljanje baričkih sistema u odnos koji ka nama može poslati značajniju količinu hladnoće. Ali hoće li se to desiti i ako do toga uopšte i dođe koja će biti snaga tog prodora i da li sve biti praćeno ciklonom u našij blizini u ovom trenutku nije moguće proceniti, stoji u prognozi.

- Videćemo kako će se proračuni narednih dana ponašati jer su sa ovakvim oscilacijama izmene u svim pravcima još uvek moguće, moje je mišljenje da će u periodu od oko 26.02. do oko 10.03 biti nekog hladnijeg perioda, ali koliko hladnijeg to za sada nije moguće proceniti, a sa njegovim odlaganjem vegetacija se sve više budi i najbolje bi bilo da ga uopšte i ne bude - zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading