BEZ BRIGE! Penzija stiže redovno i kada nemate konačno rešenje o penzionisanju
Foto: Shutterstock

Šta je privremeno rešenje?

Privremeno rešenje o iznosu penzije se donosi kada osoba ispunjava sve uslove za odlazak u penziju, ali u evidenciji PIO fonda nema svih podataka koji su potrebni da se donese rešenje o konačnom iznosu penzije. U privremenom rešenju piše koji su razlozi za njegovo dobijanje. Fond po službenoj dužnosti potražuje podatke koji nedostaju i kada ih pribavi, donosi konačno rešenje.

Najčešći razlozi zbog kojih se dobija

Prema zakonu iz 2003. godine, visina penzije se određuje na osnovu ukupnog radnog staža i ostvarenih zarada u periodu od 1970. godine do dana odlaska u penziju. Ako poslodavac u nekom periodu nije uplaćivao staž, nastaje problem. Osiguranici samostalnih delatnosti i poljoprivrednici takođe treba da uplate doprinose za sve periode rada. Najčešće problem imaju ljudi kojima poslodavci u nekom periodu rada nisu uplaćivali uplaćivali doprinose, a ta preduzeća više ne postoje, što je slučaj sa mnogima iz devedesetih godina prošlog veka. 

SNEG ĆE PREKRITI SRBIJU Zatim stiže novo zahlađenje - Alo.rs

Koliko se najduže čeka konačno rešenje?

Povremeno treba da proverite koliki vam je ostvareni staž. To možete uraditi na šalteru najbliže filijale PIO fonda, kao i na njihovom sajtu uz svoj PIN kod (dobije se besplatno na šalteru kada podnesete zahtev). Ukoliko sami prikupite podatke koji nedostaju i kompletirate dokumentaciju, da biste ubrzali postupak možete da podnesete zahtev za donošenje konačnog rešenja. Za prikupljanje podataka koji nedostaju je rok tri godine od dobijanja privremenog rešenja. Ukoliko se u tom periodu ne dostave svi potrebni podaci za konačno rešenje, akontativni iznos penzije postaje konačan, a rešenje se donosi po službenoj dužnosti.

Šta se dešava ako konačan iznos penzije nije isti?

Ukoliko se konačnim rešenjem utvrdi da je penzioner dobijao manji iznos za vreme trajanja privremenog rešenja, fond će mu razliku isplatiti odjednom u celosti. U suprotnom slučaju, ako je penzioner dobijao veći akontativni iznos od onog koji se utvrdi konačnim rešenjem, donosi se rešenje o obavezi povraćaja viška, o čemu se Fond dogovori sa korisnikom penzije. Ukoliko se ne sporazumeju, Fond obustavlja 1/3 mesečnog iznosa penzije dok ne naplati ceo dug.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading