UKUSI SRBIJE Tri srpska specijaliteta među prvih 50: Pirotska peglana kobasica na svetskoj listi najboljih
Prva mesta na ovoj listi zauzimaju proizvodi od mesa iz Španije, slede artikli iz Italije.
Od srpskih i mnogima poznatih specijaliteta, najbolje se kotirao petrovački kulen sa ocenom 4,5 i 26. mestom na ovoj listi.
Pirotska peglana kobasica dobila je ocenu 4,4 od maksimalnih 5 i zauzela je 39. mesto.
Istu ocenu dobila je i užička pršuta, ali ona se našla na 45. poziciji.
Inače, petrovački kulen je tradicionalna srpska kobasica poreklom iz Bačkog Petrovca, otuda i naziv. Pravi se od svinjskog mesa, jedini dodaci su ljuta paprika i so iako neki proizvođači i dalje koriste beli luk i kim.
Užička pršuta se tradicionalno priprema u Zlatiborskom planinskom okrugu, odnosno u opštinama Čajetina, Užice i Nova Varoš. Ovaj mesni specijalitet je postao poznat kao užička pršuta jer se u Užicu prodavao uz mnoge druge regionalne proizvode. Za pripremu se koristi goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe i kod nas je poznato kao užička goveđa pršuta.
Pirotska peglana kobasica je visoko kvalitetni suhomesnati proizvod, uz ćilim i kačkavalj, treći brend iz Pirota sa geografskom oznakom porekla. Po tradicionalnoj recepturi, pravi se od najboljih komada junećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, uz dodatak začina. Neki domaćini dodaju i magareće meso, ali to je retkost. Počeci „peglanja“ nisu tačno utvrđeni, ali prema nekim predanjima ovaj delikates se u gradu na jugoistoku Srbije pravi makar jedan vek. Ono u čemu se svi saglasni je da se peglana kobasica nekada pravila od mesa starijih i slabijih životinja, po principu „da se ne baci“, a danas je postala ekskluziva.
Pratite najnovije VESTI SA FRONTA
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (2)
Toma
03.04.2023 07:53
Srbija od svog evropskog puta neće odustati. Svaki mali korak je dobar.
Milan
03.04.2023 08:01
Inicijativa Otvoreni Balkan treba da donese preko potreban mir i stabilnost na ovim prostorima, kao ključnu pretpostavku zajedničkog razvoja i napretka.