MALIŠAN U ŠVAJCARSKOJ ŽRTVA PAKLENOG RAZVODA Majka optužila oca svog deteta za otmicu, on podneo kontraprijavu
Foto: Alo/Foto privatna arhiva, printskrin

Majka dvogodišnjeg dečaka Jelena Abramović (32) optužila je svog supruga Mašana Lubardu (37), od kojeg se razvodi, da je oteo njihovo dete i na Veliki petak ga nelegalno odveo u Švajcarsku. Otac tvrdi da je ona patološki lažov i da je zapostavljala dete, a Tužilaštvo je saopštilo da prikuplja podatke prema kontraprijavi koju je dobilo od švajcarskih vlasti.

Naime, taj zahtev je centralni organ švajcarske konfederacije preko našeg Ministarstva pravde dostavio MUP-u i Tužilaštvu.

- Prvo osnovno javno tužilaštvo već postupa po zahtevu za vraćanje maloletnog deteta na osnovu Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece. Centralni organ švajcarske konfederacije je taj zahtev preko našeg Ministarstva pravde dostavio MUP-u i Tužilaštvu radi provera navoda oca da je protivno odluci švajcarskog suda majka sa maloletnim detetom napustila teritoriju Švajcarske. U tom predmetu, koji predstavlja kontraprijavu, obavljaju se provere, preciznije, zatražen je izveštaj Centra za socijalni rad, kao i spisi suda u postupku koji se vodi između navedenih lica u vezi s poveravanjem maloletnog deteta. Uzeta je i izjava u policiji na okolnosti navoda majke. O svim odlukama Tužilaštva nakon provera javnost će biti blagovremeno obaveštena - naveli su u Tužilaštvu.

Jelena Abramović tvrdi da joj je suprug bez njene dozvole uzeo dete i odveo ga u Švajcarsku, gde on živi i radi. Rekla je da ne shvata kako je otac Mašan Lubarda uspeo da dete prevede preko granice kad je mališanov pasoš kod nje.

MALIŠAN U ŠVAJCARSKOJ ŽRTVA PAKLENOG RAZVODA Majka optužila oca svog deteta za otmicu, on podneo kontraprijavu

Foto privatna arhiva, printskrin

 

- Svom i dalje suprugu sam na Veliki petak u tri sata po podne odvela dete u stan da ga vidi, da farbaju jaja, gde mi je rekao da će doći još neki njegovi prijatelji da bi se deca igrala. Sin je trebalo do šest-sedam da bude sa ocem. Već u četiri sata mi je instinkt rekao da se nešto dešava. Poslala sam poruku suprugu da vidim da li je dete jelo, da li je dobro. Kada sam shvatila da ne stižu poruke, zvala sam ga, ali bio je nedostupan... Shvatila sam da su nedostupni svi koji su bili sa njim. Došla sam na vrata, kucala, niko mi nije otvarao. Zvala sam policiju da bi me uputili dalje šta da radim... - rekla je Abramovićeva za „Jutro“ Televizije Prva.

Ona je navela i da joj je suprug tek nakon 30 sati poslao poruku da je dete s njim u Švajcarskoj i fotografiju iz stana njegove majke koja živi tamo. Jelena kaže da je osećala da će se tako nešto desiti.

- Od momenta kada sam predala zahtev za razvod on mi je pretio da će odvesti dete u Švajcarsku - rekla je Jelena, i dodala da su je i advokati upozoravali da bi moglo da se dogodi tako nešto.

Inače, ona je svakodnevno dete vodila da vidi tatu jer je smatrala da je važno da njen sin viđa oca jer, kako kaže, htela je da njeno dete ima kvalitetan odnos s oba roditelja, bez obzira na razvod, koji je, kako kaže, zatražila zbog muževljevog ponašanja i omalovažavanja.

Njen još zvanični suprug dozvolio joj je, kako kaže, prekjuče da se čuje s detetom na jedan minut, ali joj nije omogućio da ga vidi preko video-poziva iako se dosad, kako tvrdi, nikad nisu odvajali.

Abramovićeva dodaje i da je njen suprug obmanuo švajcarske vlasti.

- On tamo nije prijavio da smo mi u procesu razvoda, ali mi je rekao da je pokrenuo neku privremenu meru, postupak za odvojeni život... Mi nismo švajcarski državljani, već srpski, i zato molim naše nadležne da mi pomognu, jer ovo jeste otmica, ali počinilac je poznat - priča Jelena.

Nakon što je Jelena ispričala svoju stranu priče, oglasio se i njen suprug Mašan Lubarda i rekao da će izneti sve dokaze posle konsultacija sa svojim advokatima i iz Švajcarske i Srbije. On je optužio Jelenu za zapostavljanje deteta.

- Ona je psihopata i patološki lažov - rekao je Mašan beogradskim medijima, i naglasio da njena verzija priče ne odgovara istini.

- Ono što za sada mogu da kažem jeste da je odavno počela da zapostavlja naše dete. Mi svi živimo u Švajcarskoj i dete ovde pohađa školicu na nemačkom i engleskom jeziku, ali vas molim da sačekate nekoliko dana kada ću reći punu istinu i izneti dokaze - izjavio je Mašan, i dodao da je njihov sin bolje nego ikad, te da se, kako je rekao, „vratio zdravom životu“.

Dačić: Pomoći ćemo Jeleni da vrati dete

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da će Ministarstvo spoljnih poslova pomoći Jeleni Abramović.

- Pomoći ćemo kao Ministarstvo u okviru konzularnih aktivnosti - rekao je Dačić gostujući na TV Prvoj.

- Pasoš je kod majke, a otac je odveo dete... Zajedno sa policijom i Ministarstvom pravde treba videti šta da se učini -rekao je Dačić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading