KATASTROFA Novosađanka se šokirala mesom koje je kupila kod registrovanog prodavca na pijaci: Zeleno pile kljuca u stomaku!
Majka jedne Novosađanke sa malim detetom objavila je na društvenim mrežama da je njena ćerka kupila pile kod registrovanog prodavca na Ribljoj pijaci u Novom Sadu. Kad je pile prepolovila, sačekao ju je užas jer je unutra ono bilo zelene boje.
Pile su fotografisale, fotografiju objavile na Tviteru, sa molbom da im neko objasni o čemu je reč. Objava je izazvala burno reagovanje javnosti, mnogi su konstatovali da im je prizor zauvek ogadio piletinu, a onda se oglasio i veterinar Sava, koji ih je posavetovao da pile vrate onom od koga su ga kupile i da odmah pozovu inspekciju.
„Bolest zelenih mišića zbog prebrze utovljenosti. Meso neispravno jer je u pitanju infekcija“, dodao je dr Sava.
Kako je za Alo! rekao predsednik Državnog saveza živinara Radomir Erić, problem je što većina uzgajivača pilića koristi koncentrat za tov.
- Prvi put čujem za zeleno pile, ali verovatno je ono hranjeno koncentratom za tov, jer mnogi tako greše. Tek izlegle piliće kljukaju tom hranom 15 do 16 nedelja kako bi što brže postigli veliku kilažu. Verovatno je to prouzrokovalo ceo taj cirkus u Novom Sadu - rekao je Erić.
Prema njegovim rečima, u taj koncentrat za tov bi trebalo dodati prekrupu, a to kod nas niko ne radi.
Ajde što je zeleno, nego je i lenjo!
Identično zeleno pile pazarila je i Ivana J. pre sedam godina, o čemu smo tada pisali. Kupila ga je od farme „Laf“, a njen upravnik Goran Spasojević objasnio joj je da je meso pozelenelo zato što je „pile bilo lenjo”.
- Pile je verovatno zeleno od ležanja jer nije mnogo trčalo, pa je napravilo sebi fleku ili ožiljak - rekao je on Ivani, pa ponovio isto novinarima.
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za Alo! su istakli da boja mesa zaklanih životinja zavisi od vrste, starosti i ishrane, kao i od načina držanja životinje i funkcije koju mišić obavlja u živom organizmu.
- Meso odmah posle klanja je svetlije boje, dok zrenjem, odnosno starenjem, može da dobije tamniju ili mat boju. Takvo meso može biti smeđe, sivo ili zelenkasto. Kad je meso zelene boje, najčešće je to usled fiziološkog poremećaja od prekomerne težine životinje koja provodi dugo vremena ležeći na određenom delu tela. Kod živine to je grudni mišići. Reč je o degenerativnoj pektoralnoj miopatiji ili o zelenom mišiću tovnih pilića - objasnili su nadležni.
- Ovakvo meso ne sadrži bakterije niti druge štetne materije koje mogu ugroziti zdravlje potrošača - naveli su iz resornog ministarstva, i dodali da meso može promeniti boju i ako je pokvareno.
- Tu pojavu prati i promena mirisa, te sve zajedno ukazuje na to da meso nije upotrebljivo - istakli su iz Ministarstva i apelovali na potrošače da meso kupuju od registrovanih proizvođača na mestima koja ispunjavaju higijenske uslove i gde su jasno istaknute deklaracije sa datumom klanja i nazivom objekta.
Takođe, kako su nam rekli u ovom ministarstvu, odmah po prijavi, veterinarska inspekcija je započela inspekcijski nadzor na pijaci i o rezultatima kontrole biće dostavljeno dodatno obaveštenje.
Izvor Alo! tvrdi: Domaću pilad i jaja niko ne kontroliše!
Prema rečima našeg izvora, najveće kliconoše su domaće koke.
- Kokoške su svaštojedi, kljucaju po đubrištu, izmetu i najveća su opasnost. Da li ste videli nekog seljaka da nosi jaja na kontrolu? Niste sigurno. A da li ste znali da ona lepa i jarka boja žumanceta u domaćem jajetu potiče od aleve paprike koju seljaci dodaju koncentratu za tov? - naveo je naš izvor, i dodao da svojoj deci ne daje jaja od domaćih kokošaka, već ih kupuje u marketu
Pratite najnovije VESTI SA FRONTA
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)