BATALITE ANALGETIKE, JEDITE ORAHE I SUVE ŠLJIVE! Farmaceuti kažu da lekovi ne pomažu kod mamurluka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Glavobolja, malaksalost, bol u mišićima, mučnina, nervoza i povećana osetljivost na buku i svetlost - najčešće su posledice preterane konzumacije alkohola. Alkohol je diuretik koji dovodi do dehidratacije, pa se otuda javljaju glavobolje, kao prvi znaci iscrpljenosti organizma. Zbog toga, važno je piti što više vode - između pića, pred spavanje, ali i u toku narednog dana.

- Pored dehidratacije, širenje krvnih sudova izazvano alkoholom takođe podstiče glavobolju. U slučaju jakih bolova u mišićima, ne treba uzimati analgetik. Lekovi na bazi paracetamola metabolišu se preko jetre, koja je već opterećena unosom alkohola. Zbog toga je važno znati da ova kombinacija može dovesti do dodatnog oštećenja jetre, koja je već ugrožena prekomernom konzumacijom alkohola - istakla je farmaceutkinja Mirjana Spajić.

Pored paracetamola, postoje i druge grupe lekova koje na organizam ostavljaju negativne posledice u kombinaciji s alkoholnim pićima. Grupi analgetskih lekova pripadaju i aspirin i ibuprofen, koje iz istog razloga ne treba uzimati za glavobolju izazvanu mamurlukom.

Do pospanosti i vrtoglavice dovode lekovi protiv alergije kada se konzumiraju s alkoholom. U slučaju alergijskih reakcija tokom prvomajskih praznika, kada se slavi napolju, treba zato birati - ili alkohol ili antihistaminik, nikako i jedno i drugo. Lekove protiv depresije nikako ne treba uzimati zajedno s alkoholnim pićima - alkohol pojačava dejstvo antidepresiva i može dovesti do predoziranja.

Alkoholna pića izazivaju oksidacioni stres u organizmu i povećavaju proizvodnju slobodnih radikala. Iz ovog razloga, važno je pojačati unos hrane koja ima snažan antioksidacioni efekat.

Najveći sadržaj antioksidanasa sadrži sveže voće i povrće, kao i orašasti plodovi. Preporučuje se konzumacija oraha, lešnika, badema, borovnica, jagoda, suvih šljiva, grejpfruta i jabuka. Od začina visok sadržaj antioksidanasa imaju karanfilić, origano, đumbir, cimet i kurkuma. Kad su u pitanju prvomajske proslave, hrana s visokim sadržajem zdravih masti i ugljenih hidrata koja bi se mogla naći na trpezi je: govedina, teletina, piletina, masnije ribe, jaja, orašasti plodovi, avokado. Za dan posle, mogu pomoći crni i zeleni čaj. Oni smiruju nadutost, grčeve i mučninu, a povoljno utiču i na malaksalost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading