OD PORODICE SVE POČINJE Kontrola dece nužna ili će nastati haos
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

- Veoma je bitna uloga porodice i važno je razgovarati s decom i uvesti veći stepen kontrole nad njima. Mora da se kontroliše na koji se način koriste društvene mreže. Mi jednostavno moramo kao društvo da shvatimo da ne možemo ići napred ukoliko naša osnovna ćelija društva zakazuje, a ta osnovna ćelija društva je porodica. Od porodice sve počinje - rekao je Tomić za Tanjug, i dodao da od 90-ih godina prošlog veka živimo u periodu kada je došlo do rasparčavanja bivše SFRJ i da je u našem okruženju bilo je mnogo oružja, naoružanja i svega ostalog.

- Izgubila se porodica kao osnovna ćelija društva. Te stvari su počele da izmiču kontroli i nije to vezano za sistem toliko koliko za nas društvo. Vreme digitalizacije donosi mogućnost raznih zloupotreba. Vidite da su se na internetu pojavile određene ode aktu koji je učinio dečak iz OŠ „Vladislav Ribnikar“, jedan dečko iz Bihaća ga je nazvao kraljem - rekao je Tomić, i naveo primer glumca Ljubiše Bandovića koji je rekao da je, kada je glumio pripadnika Vojne akademije, imao određeni respekt kod publike, ali da je posebnu vrstu poštovanja dobio kada je u seriji „Južni vetar“ glumio kriminalca.

- Izgubili smo merila i osnovna pravila vrednovanja u našem društvu, a s druge strane pojavljuje se kod dece odsustvo empatije prema okruženju u kojem živimo. Svi smo pali na ispitu kao društvo, čim smo dozvolili da se ne pojavljuje empatija kod dece, da ne kanališemo tu vrstu besa i nasilnog ponašanja - rekao je Tomić.

Na pitanje kako dalje posle ovih tragedija, Tomić kaže da mora više da se radi s decom i da mora da im se posvećuje pažnja.

- Naša deca su na mnogo višem nivou nego kad smo mi bili mali. Oni imaju više informacija nego mi i s tom decom mora od malih nogu da se razgovara kao s veoma pametnim osobama koje ne smeju nijednog trenutka da se potcenjuju - istakao Tomić, i još jednom dodao da bez razgovora i bez prisnosti roditelja sa svojom decom neće moći da se nastavi bilo kakva vrsta kontrole, a kad izmiče stvar kontroli, naglašava, onda ide lagano ka haosu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading