BRIGA O BEZBEDNOSTI ĐAKA I NASTAVNIKA Od danas u svakoj školi u Srbiji biće prisutan policajac
Foto: Alo/Foto ALO!

- U svakoj školi u Srbiji, a to je negde oko 1.740 škola koje se nalaze u više od 4.180 objekata, policajci će stupati na dužnost pre dolaska učenika i nastavnika i biće tu raspoređeni sve do kraja nastave. U saradnji sa obezbeđenjem i osobljem škole, osnovni zadatak će im biti da prepoznaju zajedno razne rizike koji bi mogli da dovedu  do ovakvih događaja kakvi su bili pre neki dan - rekao je pomoćnik sekretara MUP-a pukovnik Milan Andrić za TV Prvu.

Danilo Stevandić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je za RTS da će poseban akcenat staviti i na učenike u saobraćaju u zonama škola, kao i na otkrivanje vatrenog oružja, psihoaktivnih supstanci....

Naglasio je da će, osim u zonama škola, u narednom periodu biti pojačano angažovanje policijskih službenika na svim javnim mestima gde se okuplja veliki broj građana - na trgovima, ulicama, železničkim i autobuskim stanicama, sportskim priredbama.

Profesor Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu smatra da će ove mere, kako je rekao, doprineti osećaju bolje sigurnosti, ali dalekosežno bi trebalo da preduzmemo mnogo više mera.

- Ako vi sve prebacite na policiju, cela priča pada u vodu zato što smo svi odgovorni za ovo što se desilo, što znači da treba da se svi uključimo. Ukoliko se svi ne uključimo i ukoliko se ne napravi ozbiljan plan, ali da se taj plan ispuni, mislim da će teško te mere moći dugoročno da se ostvare - rekao je Milošević.

Plan intervencije u krizi

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, UNICEF, Tim za psihološke krizne intervencije u zajednici, Filozofski fakultet, Društvo psihologa Srbije, Školski tim za krizne situacije i zaposleni u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ pripremili su Plan intervencije u krizi. Plan predviđa organizovano pružanje stručne individualne i grupne podrške zaposlenima, deci i roditeljima, organizovan povratak i pripremu dece za povratak u školu. Formiran je školski tim za krizne intervencije koji će organizovati povratak učenika u školu i informisaće roditelje o detaljima putem redovnih kanala komunikacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading