PONOS SRBIJE! Četvrtaci iz srpskih škola ostvarili fenomenalan uspeh u svetskom istraživanju: Naša deca su natprosečno pismena!
Foto: Stock/Foto: stockphoto

Deca iz Srbije uzrasta 10 godina ostvarila su natprosečan rezultat u čitalačkoj pismenosti, prema rezultatima istraživanja Studije o napretku u međunarodnoj čitalačkoj pismenosti (Progres in International Reading Literacy Study).

Učenici četvrtog razreda osnovnih škola iz Srbije dobili su 514 poena, što je više od 500, to jest više od prosečne vrednosti skale, navodi se u studiji PIRLS-a.

Prosečno postignuće u procesima pronalaženja i zaključivanja naše dece je 510 poena, dok uspeh, kada je reč o tumačenju, integrisanju i vrednovanju, iznosi 516 poena. Kada je reč o čitanju zbog književnog iskustva, osvojili su 518 poena, a u oblasti čitanje radi pronalaženja i upotrebe informacija 511.

U zbirnom rezultatu naši četvrtaci su zauzeli 26. mesto, prvo je pripalo deci iz Singapura (587 poena), drugi je Hongkong (573), a treća je Rusija (567). U prvih deset su i Engleska, Finska, Poljska, Kineski Tajpeh, Švedska, Australija i Bugarska. Od država u regionu, ispred Srbije je Slovenija, koja se sa 520 poena plasirala tri pozicije bolje, dok je Crna Gora sa 487 poena zauzela 33. mesto.

Istraživanjem je obuhvaćeno stotine hiljada dece, a prema izveštaju PIRS-a, u ovom testiranju učestvovalo je 4.037 učenika četvrtih razreda iz 169 škola, koje su činile nacionalni reprezentativni uzorak.

Prema ovim istraživanjima, u Srbiji su devojčice četvrtog razreda imale veći prosečni uspeh od dečaka, sa prednošću od devet poena.

Desetogodišnjaci u Srbiji bili su uspešniji u tumačenju, integrisanju i vrednovanju nego u pronalaženju i direktnom izvođenju zaključaka.

Njihovo prosečno postignuće u procesima pronalaženja i zaključivanja je 510 poena, dok uspeh, kada je reč o tumačenju, integrisanju i vrednovanju, iznosi 516 poena.

Kragujevački Robosapiensi zgrnuli medalje!

 

Najbolji informatičari OŠ „Svetozar Marković” iz Kragujevca, okupljeni u timu „Robosapiensi”, i pod vođstvom nastavnice Marije Andonović Radojević, osvojili su četiri prva i jedno drugo mesto na Osmom međunarodnom takmičenju talentovanih učenika informatičara „Infos 2023” (Informatička olimpijada osnovaca), održanom u Boru. Tim čine Ana Petrović, Đurđina Simić, Jana Jovanović, Janko Lekić, Stefan Stević i Tomislav Petrović. Učestvovalo je 70 takmičara, nagrade je osvojilo njih 14, a „Robosapiensi“ su zauzeli četiri od ukupno šest prvih mesta.

PONOS SRBIJE! Četvrtaci iz srpskih škola ostvarili fenomenalan uspeh u svetskom istraživanju: Naša deca su natprosečno pismena!

Foto: Grad Kragujevac

 

- Ovo vrlo popularno takmičenje u našoj školi, čine četiri nivoa, od školskog do međunarodnog. Takmičenje je individualno, a svi članovi informatičke sekcije koji su se plasirali na završno takmičenje ostvarili su odlične rezultate - rekla je Marija Andonović Radojević.

Prema njenim rečima, deca su se nadmetala iz teorije istorijata i hardvera računara.

- Naši učenici ostvaruju uspehe i na ostalim takmičenjima kao što su programiranje drona, programiranje mBot robota, državno prvenstvo istraživačkih radova - istakla je nastavnica. P. P.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading