Subotičanka u 47. završava osnovnu školu
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Primer da se sve može kad se hoće nedavno je zabeležen u Subotici. Tifa Crvenković (46) ovih dana završava osnovnu školu, a u međuvremenu je otvorila i svoju pekaru.

Do ostvarenja davnašnjeg sna Tifa je prešla težak i trnovit put. Rođena je kao najmlađe od sedmoro dece i kad joj je bilo godinu dana njeni su se iz Zavidovića u Bosni i Hercegovini preselili u Malu Bosnu, kod Subotice.

- Roditelji su po ceo dan radili na njivi, majka nas je othranila sa krompirušom, ponekad smo se gostili pečenom kokoškom. Kuća nam je bila na salašu, kilometar i po udaljena od asfalta, nismo imali struju, vodu smo dovlačili iz bunara - rekla je Tifa.

Subotičanka u 47. završava osnovnu školu

Foto: privatna arhiva

 

Redovno je išla u školu do šestog razreda, bila je odličan đak, obožavala je da čita.

- Zbog previše posla kod kuće sve manje sam imala vremena za školu, gubila sam motivaciju i na kraju sam pala godinu i ponavljala šesti razred. Pošto sam već napunila 14 godina, više nisam ni išla u školu. U ono vreme je to moglo tako, nikakve inspekcije nam nisu dolazile u kuću - istakla je naša sagovornica koju je sudbina vodila dalje.

- Udala sam se mlada, imala sam 18 godina kad sam rodila prvo dete, sina. Potom smo dobili i ćerku, tako da sam se oprostila od daljeg školovanja. U međuvremenu sam radila svakakve poslove, najčešće one najteže, jer za bolje nisam imala diplomu, ni kvalifikacije - navela je Tifa.

Subotičanka u 47. završava osnovnu školu

Foto: privatna arhiva

 

Sve se promenilo kada joj je službenica iz Biroa rada predložila da upiše školu za odrasle „Jovan Jovanović Zmaj“ i završi osmoletku.

- Deca su me u početku začikivala da će sad oni meni ići na roditeljske, nudili su da mi kupe haljinu za matursko. Ali, s obzirom na to da nas je svega troje učenika, dva Roma od po 16 godina i ja, neće biti nikakve proslave - rekla je Tifa, koja će od 21. juna imati dugo čekanu diplomu.

- Spremila sam sve lekcije, iz svih predmeta i nadam se da će sve biti u redu - istakla je Tifa.

Dok čeka svedočanstvo, ova vredna žena ustaje u pola pet kako bi na vreme razvukla domaće kore za pite koje prodaje u svojoj pekari.

- Država mi je pomogla sa 300.000 dinara, muž je uskočio sa 2.000 evra i pre desetak dana sam počela. Pravim domaće krompiruše, onakve na kakvim sam odrasla, pite sa sirom, zeljem, mesom. Konačno sam ostvarila svoj san - rekla je Tifa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading