ZBOG KIŠE I POPLAVA TRULI I ONO ŠTO JE U ZEMLJI I ONO ŠTO JE NA ZEMLJI: To bi moglo da promeni cene na pijacama
Rina

Poljoprivrednik Apostol Apostolović iz okoline Trstenika kaže za Kurir da su se u tom kraju izlili manji potoci, ali i Morava.

- Previše kiše je za ovaj period godine. Zabrinuti smo i zbog vinograda koji su sada u fazi cvetanja i potrebno je 30 stepeni kako bi ušli u vegetativni deo. Vreme je da se obavi prskanje, ali zbog blata i kiše ne može traktorima da se uđe u vinograd, nego ljudi pribegavaju ručnom prskanju kada vreme dozvoli. Trava je na sve strane, te se i ona u ovo vreme suzbija prskanjem. Nadamo se da će naredne nedelje biti više sunca kako bi, koliko-toliko, spasli ono što se spasti može - naglašava Apostolović:

jagode

Foto: privatna arhiva

 

 

- Sve što je u zemlji i nad zemljom je oštećeno jer duže vreme leži u vodi. Krompir je uhvatila i plamenjača, a na samom plodu je došlo do truleži zbog ovolike količine vode. Što se tiče jagoda, trešanja i malina, sve je u fazi truljenja. Višnje imaju prepolovljeni rod, a zbog padavina i blata, kao i maline, ne mogu da se oberu. Jagoda ove godine, osim što je istrulela, ima i veoma nisku cenu.

Ističe i da su zasadi kukuruza i pšenice takođe kritično.

- Na klasovima se pojavilo crnilo, što može da ugrozi plod. Sve u svemu, ova godina je teška za poljoprivrednike, a mi ne možemo da se borimo protiv više sile. S obzirom na to da će biti manje plodova, cene će verovatno na jesen biti veće.

Da su ogromne količine vlage ostavile ozbiljne posledice na biljne kulture, potvrđuje i agroanalitičar Milan Prostran.

- I ono što je rodilo je istrulelo ili propalo. Kiša će smanjiti rod u voćarstvu i povrtarstvu i zato je cena visoka bez obzira na to što je sezonska. Kiša je ostavila ozbiljnog traga i u ratarskim kulturama i onima koje su bile spremne za predstojeću žetvu. Kiše su pogodovale šećernoj repi, ali to su još zelene trave, te ne znamo šta će biti.

Kao posledica ovakvih vremenskih neprilika, kaže, javlja se nestabilnost po pitanju cene voća i povrća.

- Tek ćemo sagledati i proceniti kakva je ova godina za poljoprivredu, ali ne treba širiti paniku među građanima.

Meda neće biti dovoljno ni za pčele: U 60 odsto pčelinjaka pčele na ivici gladi

ZBOG KIŠE I POPLAVA TRULI I ONO ŠTO JE U ZEMLJI I ONO ŠTO JE NA ZEMLJI: To bi moglo da promeni cene na pijacama

Foto RINA

 

 

U najmanje 60 odsto pčelinjaka Srbije pčele su na ivici gladi jer posle bagrema skoro da nema nikakve paše, upozoravaju iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

- Veliki je procenat vode u nektaru. Česte kiše su ometale medenje i dovele do toga da je bilo previše dana bez ikakvog prinosa. U bagremovu pašu ušli smo s praznim plodištima, jer su bagremu prethodili teški bespašni dani, a i posle bagrema, takođe su usledili bespašni dani, te su oni koji ne sele u velikoj većini ostali bez meda, čak i bez punih plodišta, te meda neće biti dovoljno ni za pčele - navode iz ovog saveza:

- Sledi prava katastrofa ako se vremenske prilike ne poprave. Došli smo dotle da imamo pčelara kome je 30 košnica uginulo od gladi usred bagremove paše. Teška godina, a šta nam sledi, tek ćemo videti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading