Poplava u Čačku
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Zbog izlivanja reke Pek obustavljen je saobraćaj na putu Kučevo - Debeli Lug, između mesta Brodica i Blagojev Kamen. Na putu Kratovska stena - Lučani, u mestu Lučani, na snazi je obustava saobraćaja zbog intervencije nakon obilnih padavina.

Za celu teritoriju gradova: Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka.

Deo teritorije gradova Šapca i Užica i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin, Majdanpek.

KRAGUJEVAC: Najvažnije da nema žrtava

Poplave širom Srbije

Foto: Grad Kragujevac

 

U kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru bio je poplavljen podrum hirurškog bloka, zatim u zgradi RH centra, kao i podrumski prostor Klinike za pedijatriju i zgrada Ekonomsko-finansijske službe. Kako se ističe u saopštenju ove zdravstvene ustanove, njihove ekipe u saradnji sa gradskim komunalnim preduzećima intenzivno rade na otklanjanju posledica poplava, ali zdravstvena ustanova zasad radi po vanrednom režimu rada, što podrazumeva zbrinjavanje samo urgentnih stanja. Očekuje se da će od sutra kragujevački Univerzitetski klinički centar uspostaviti redovan režim rada.

Takođe, zbog obilnih padavina u Kragujevcu je došlo do zagušenja kišne kanalizacije i Lepenica se izlila u naselju Palilule. Tom prilikom poplavljeno je 100 kuća i dvorišta. Evakuisano je 14 građana, među kojima i jedno dete, javlja dopisnik Alo! iz Kragujevca.

Zahvaljujući brzoj reakciji pripadnika Sektora za vanredne situacije grada Kragujevca, Policijske uprave i javnih komunalnih preduzeća „Šumadija“ i „Vodovod i kanalizacija“, ljudski životi nisu bili ugroženi.

- Najvažnije je da nema žrtava, a mi ćemo da damo sve od sebe da pomognemo ljudima čija su domaćinstva poplavljena, da ispumpamo vodu da bi se što pre vratili normalnom životu - kazao je Luka Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti, pozvala je građane da probleme izazvane poplavama prijave Odeljenju za vanredne situacije, koje dostavlja spisak prioriteta Gradskoj upravi za komunalne poslove i dalje izdaje naloge javno-komunalnim preduzećima da izađu na teren i saniraju posledice nepogoda.

RAČA I TOPOLA: Smiruje se situacija, šteta velika

Obilne kiše uticale su i na vodostaj reka Rače i Jasenice u opštinama Rača i Topola.

Najviše su poplavljene kuće i njive u Popoviću i Viševcu, Borcima, Donjim Jarušicama, gde se izlila reka Rača. Poplavljeno je više stotina hektara oranica i bašta i desetak kuća u Popoviću, kao i most u ovom selu na putu koji povezuje Raču sa nekoliko sela.

- Nisu nam poplavljena samo dvorišta već je voda prodrla i u ekonomske zgrade i kuće - kaže Milan Živić iz Popovića, i dodaje da je isto i u domaćinstvu Saše Živića, njegovog brata od strica.

Reka Rača, u kojoj se prethodnih dana skoro nije videla voda, približila se mostu na putu za Kragujevac, ali se nije izlila i situacija je od juče ohrabrujuća.

Međutim, štetu je pričinio potok Bošnjak.

- Neko stablo se zaglavilo kod mosta i kuća nam je pod vodom. Voda je ušla i u dvorište i štalu mog brata Milojka - kaže dopisniku Alo! Živan Kovačević iz Rače, čija se kuća nalazi tik pored potoka, u priobalju reke Rače.

Jasenica je poplavila delove atara sela Saranovo u opštini Rača i Natalinci u opštini Topola, ali su najveću štetu pričinili bujični potoci koji su naneli veliku štetu poljoprivrednim kulturama, a voda je prodrla i u više domaćinstava u Žabarima i Topoli, ali je i tamo prestala opasnost od novih naleta vode.

KRALJEVO Za nekoliko minuta voda narasla preko metar

Potreseni meštani sela u okolini Kraljeva nakon neprospavanih noći još ne mogu da veruju šta ih je snašlo. Pod vodom su kuće, dvorišta, imanja i voćnjaci, a sa svakom novom kišom strahuju za svoje živote. Rada Plavšić iz sela Drakčići sa porodicom je provela besanu noć.

- Javili su nam da voda nadolazi, izašla sam iz kuće i videla da se sprema haos. Ušla sam u kuću i odmah rekla mužu - ustaj, poplavismo! Dok je on ustao i obukao se, za samo nekoliko minuta voda je bila svuda. Izleteli smo napolje, već je bilo preko metar vode u kući. Oko četiri sata se nije nimalo povukla, samo smo gledali da izvučemo živu glavu. Jutros kad se voda povukla, videli smo da je ostala pustoš. Stvari su sve uništene - kaže za RINU Rada.

Poplave širom Srbije

Foto: RINA

Meštani čiste svoja imanja koliko mogu, a u svakoj kući ostao je i dubok talog mulja, pa se sada plaše od zaraze i infekcije.

- Kad je voda nadošla, nismo znali šta da spasavamo pre, da li kuću, da li traktore, da li stvari. Na kraju smo uspeli samo da spasemo živu glavu. Poslednja poplava nas je zadesila pre četiri godine, ali ovo sinoć je bilo još gore - kaže meštanin Dragan Dukić.

Izlile se reke i u Kačerskom kraju

Usled obilnih padavina koje su zadesile i ljiški kraj, danas je došlo do izlivanja reke Kačer u selima Ivanovci, Belanovica, Šutci, Brančić, Poljanice i u Kozelju.

- Oštećeno je više desetina hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i puteva. Pričinjena je velika materijalna šteta, opštinske ekipe su na terenu i rade na utvrđivanju štete, dok je angažovana i sva raspoloživa mehanizacija - potvrđeno je za agenciju RINA.

Prethodnih godina veliku štetu pričinila je i reka Kozeljica u selu Kozelj. Tokom 2018. godine Kancelarija za javna ulaganja finansirala je kompletnu sanaciju rečnog korita i ova reka se više nije izlivala.

LAZAREVAC Dečak iz Lazarevca spasen pomoću kanapa

U osam mesnih zajednica opštine Lazarevac situacija je kritična, a iz reke Turije spasene su tri osobe - jedan dečak i dva rođena brata. Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je za RTS da su imali tri spasavanja iz reke Turije.

- Spasen je dečak od 15 godina u mestu zajednica Junkova. Zajedno smo brzom intervencijom svih ljudi koji su bili na licu mesta uz pomoć kanapa i sreće, pre svega na njegovu sreću jer se zakačio za grane, uspeli da ga evakuišemo i izvučemo -rekao je Stević, dodajući da ga je zbrinula ekipa Hitne pomoći lokalnog doma zdravlja.

Nakon toga su iz reke Turije, u MZ Mirosaljac, izvučena dva rođena brata.

- Jednog smo brzo uspeli da izvadimo posle 45 minuta uz pomoć privatne mehanizacije koja se tu našla. Za njegovog starijeg brata trebalo nam je dva i po sata, reka ga je odnela nekih 200 metara i uz pomoć spasilačkih jedinica Vatrogasne brigade i MUP-a Srbije i gradova Beograda i Lazarevca pomoću industrijske mehanizacije uspeli smo posle nekih sat i 45 minuta da ga čamcem izvučemo iz vode, zbrinemo i uputimo ga na dalje preglede u Beograd - rekao je Stević.

APEL MUP-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotocima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i, podsećamo, pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192 da bi im bila pružena adekvatna pomoć.

NAJKRITIČNIJE

okolina Kraljeva

NAJVEĆA ŠTETA

Najveća šteta naneta je stambenim objektima na teritoriji

- Rasinskog upravnog okruga

- Raškog upravnog okruga

- Šumadijskog upravnog okruga

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading