Poplava kod Kraljeva
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Vanredna situacija proglašena je u 56 gradova i opština, a do sada je evakuisano više od 300 ljudi. Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone.

Saobraćaj na Ibarskoj magistrali u Adranima, gde se urušio most, biće osposobljen za deset dana, najavio je resorni ministar. Vojska je postavila pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče.

JAGODINA Gašić obišao industrijsku zonu

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je poplavljenu industrijsku zonu u Jagodini i tom prilikom izjavio da su oni u prethodna tri dana imali 821 intervenciju i 317 evakuacija.

On je zahvalio pripadnicima Sektora za vanredne situacije na ogromnom trudu i što su neprekidno s građanima širom Srbije.

Vanredno u 56 gradova i opština

Foto: MUP

- Pedeset šest vanrednih situacija, to je mnogo jer je palo više od 100 litara kiše za 48 sati. Radićemo na prevenciji da možemo da zaštitimo i fabrike i stanovništvo, zgrade, kao i useve - poručio je Gašić.

Saša Ignjatović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Jagodini, rekao je da je u Pomoravskom okrugu proglašena vanredna situacija, kao i da se saniraju posledice poplava.

SMEDEREVSKA PALANKA Problemi s vodosnabdevanjem

Zbog podizanja nivoa vode na Kubršnici preventivno su svi bunari na ovim izvorištima isključeni s vodovodne mreže, navodi se u saopštenju Opštine Smederevska Palanka. Dežurne ekipe nadležnih službi su na terenu, a za sve informacije ili eventualne probleme građani mogu da pozovu broj telefona 026/317-087.

LAZAREVAC Poplavljena 154 domaćinstva

Poplavama su pogođena i lazarevačka sela. Najviše su stradale mesne zajednice Rupovci, Mali Crljeni, Junkovac i Vreoci. Voda se sada povukla i radi se na sanaciji štete.

Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević rekao je da je u toj opštini poplavljeno više od 150 domaćinstava, ali da je sprečeno dalje nadiranje reke Peštan.

Vanredno u 56 gradova i opština

Foto: GO Lazarevac

 

- U prethodnih 48 sati ukupno 154 domaćinstva su bila pod udarom nepogode. Od toga voda je poplavila 71 kuću, dok je u 83 domaćinstva poplavila pomoćne objekte, garaže, kotlarnice. Potpuno je uništeno 13 velikih plastenika u okviru 13 domaćinstava - istakao je Stević, i dodao da je situacija u toj opštini trenutno stabilna.

Kako je naveo, u jednom trenutku bez struje je ostalo 550 domaćinstava.

VELIKA PLANA Izlile se Velika Morava, Jasenica i Rača

Velika Morava, Jasenica i Rača su se izlile i poplavile površine pod oranicama u Velikoj Plani.

AMSS: Oprez u vožnji

U Srbiji se zbog najavljenog sunčanog vremena danas i narednih dana očekuje stabilizacija putnih pravaca, ali je potreban oprez zbog mogućih nanosa zemlje i kamena na onim putnim pravcima na kojima je došlo do izlivanja reka, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Neka od tih područja su Kraljevo, Čačak, Mladenovac, Novi Pazar, Jagodina.

Odroni su na području Majdanpeka, Kučeva, Kraljeva, Kruševca, Ovčar Banje prethodnih dana uslovljavali prekide saobraćaja, a njihova učestalost očekivana je i u narednim danima, pa AMSS savetuje pažljiviju vožnju kroz useke i klisure.

KRALJEVO Crpljenje vode iz poplavljenih kuća

Oko 50 kuća je u Adranima kod Kraljeva i u okolnim selima bilo pod vodom. Neke su i dalje poplavljene, a u toku je crpljenje vode iz tih objekata.

NOVI PAZAR Vojska postavila pontonski most

Vanredno u 56 gradova i opština

Foto: Vojska Srbije

Posle poplava u Novom Pazaru situacija je stabilizovana, voda se povukla. Vojska Srbije postavila je pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče.

MOSTOVI U Adranima novi za 4 meseca, za jednu i po godinu u Mrčajevcima

Deo Ibarske magistrale, koji je od petka u prekidu zbog urušavanja mosta u Adranima, biće osposobljen za saobraćaj u narednih deset dana, rekao je resorni ministar Goran Vesić, i najavio gradnju novog mosta. Rok za izgradnju je četiri meseca, a gradiće ga „Novi Pazar put“.

Vanredno u 56 gradova i opština

Foto: Tanjug

Most preko Zapadne Morave koji spaja čačanska sela Mrčajevce sa selima Mršinci i Slatina juče je potpuno uništen pred naletom bujice i obilnih padavina koje su pogodile Čačak i okolinu. Ministar Vesić rekao je da će biti napravljen novi most, jer je on izuzetno značajan i da će za to biti potrebno do godinu i po dana.

ARILJE, KOSJERIĆ, POŽEGA Pokrenuta klizišta

Na teritoriji opštine Kosjerić sabira se šteta, koja je ogromna.

- Ono što je najvažnije jeste da se podivljale reke vraćaju u korita. Oštećenje na mostu je sanirano i saobraćaj je pušten u oba smera. Međutim, mnogo puteva je uništeno, u nekoliko sela pokrenuta su klizišta, a više od 4.000 ljudi i dalje je bez vode za piće. Snabdevaju se preko dve auto-cisterne, koje su nam ustupili iz opština Požega i Arilje - izjavio je za RINU predsednik opštine Žarko Đokić.

Na teritoriji opštine Arilje prekjuče je proglašena vanredna situacija. Opština Požega još je jedna od najugroženijih u zapadnoj Srbiji.

- U selu Gorobilje pod vodom je oko 15 domaćinstava, voda je presekla put u Prijanovićima, tamo su poplavljene četiri kuće. Ekipe su na terenu - naglasio je Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

LUČANI Huk Morave je zastrašujući

Nabujala Zapadna Morava opet je preplašila brojne meštane koji žive u blizini njenih obala. U selu Dljin u domaćinstvu Milosavljevića pod jednim krovom žive tri generacija i 13 članova i svi se bave poljoprivredom:

- Danima ne spavamo mirno. Morava može biti jako nepredvidiva, njen huk tokom noći je zastrašujući - kroz suze kaže Mira Milosavljević.

Na čitavoj teritoriji opštine Lučani nakon nevremena proglašena je vanredna situacija. Reka Bjelica koja se izlila potopila je dvorišta i puteve, a pojedini lokalni pravci su u prekidu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading