SRBIJI PRETI ŽESTOKO NEVREME Sve službe u pripravnosti, očekuje se do 30 mm kiše i olujni vetar!
EPA

U Srbiji je na snazi narandžasti meteoalarm, prvo zbog upozorenja na visoke temperature, a kasnije u toku poslepodneva zbog opasnosti od olujnog vetra, grada i ozbiljnih pljuskova, koji bi mogli da dovedu do novog poplavnog talasa.

Ovakvi izgledi vremena ostaće na snazi do nedelje, 25. juna.

Meteorolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije za RT Balkan kaže da su izdali upozorenje na pripravnost zbog očekivanih vremenskih nepogoda.

"Prvo nam se približava izraženi frontalni sistem sa zapada i severozapada, tako da u popodnevnim satima očekujemo prve grmljavine koje će se večeras i noćas dodatno intenzivirati u Vojvodini i Zapadnoj Srbiji, sa tendencijom premeštanja preko centralnih krajeva zemlje ka istoku. To znači da u zoni intenzivnih pljuskova može pasti od 20 do 30 mm kiše za kratko vreme uz pojavu grada. Ali, očekujemo i olujni vetar koji će dostizati brzinu veću od 20-25 metara po sekundi ili 70-90 km/sat", upozorio je Sovilj.

Meteorolog kaže da se upozorenja ne izdaju nikada za dan unapred, čak ni za šest ili 12 sati za tačno određenu lokaciju, tako da u ovom trenutku nije moguće ukazati koji gradovi će biti u problemu.

"Količine padavina i sama oblačnost su vrlo nepredvidive kategorije, pa se to izbegava. Zato treba pratiti radarsku sliku za sat ili dva unapred i hitna upozorenja koje izdajemo svaki put kada se očekuju grmljavinske nepogode i koji je njihov pravac premeštanja", objasnio je sagovornik našeg portala. 

Sovilj dodaje da je nepovoljna situacija i u regionu, pogotovo na Zapadnom i Centralnog Balkanu i Panonskoj niziji.

"Očekujemo da intenzivni pljuskovi sa gradom pogode i BiH; Hrvatsku, Mađarsku, zapad Rumunije, a povoljnija situacija će biti na jugu Balkana, u Grčkoj, Makedoniji i Bugarskoj", objašnjava Sovilj.

Upozorenje Sektora za vanredne situacije MUP-a 

Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije prosledili su upozorenje zbog rizika od poplava i pojave bujičnih poplava. Poslali su ih na adrese 27 lokalnih jedinica u Srbiji, gradonačelnicima, predsednicima opština, načelnicima okruga i komandantima štabova za vanredne situacije, kao i komunalnim i drugim službama.

"Kako bi blagovremeno preduzeli preventivne i operativne mere u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi, materijalnih i kulturnih dobara, kao i spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava i pojave bujičnih poplava i mogućnosti hitnog reagovanja", piše u saopštenju koje je pripremljeno na osnovu upozorenja RHMZ-a, a pre svega s obzirom na poplave iz prethodnog perioda i zasićenost zemljišta vodom.

Za RT Balkan kažu da pripreme uključuju i čišćenje kanala, spremanje mehanizacije, obaveštavanje svih u sistemu odbrane, obilaske ljudi u neposrednoj blizini vodotokova, obaveštavanja i davanja uputstava građanima, kao i izveštavanje na lokalu preko medija.

"To nam je pomoglo kad je padala kiša u prethodnom periodu da nemamo žrtve, a moglo je da bude mnogo gore", rečeno je iz sektora.

Inače, nevreme se očekuje i u Beogradu, a hidrološko upozorenje za narednih 36 sati odnosi se na pritoke Jasenice, Kubršnice, Mlave i Peka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading