cena ležaljki
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Naši turisti kad odu na odmor vole da se opuste, ne žale ni da potroše koju paru više, ali isto tako ne vole ni da se osećaju prevareno. Ove godine su aranžmani poskupeli 30 odsto u odnosu na prošlu sezonu, ali su zato cene ležaljki, pića i hrane na pojedinim mestima bezobrazno visoke, a kako se približavamo jeku sezone, tako nastavljaju da rastu!

Pojedine plaže naplaćuju ulaz, a piće je uračunato u cenu, na nekima boravak plaćate poručenim pićem, a ponegde plaćate ležaljke i suncobran (set uglavnom sadrži dve ležaljke i jedan suncobran), a postoje mesta na kojima možete zakupiti mobilijar na pola dana...

Ono što je standardna praksa jeste da većina plaža ima deo na koji možete da spustite bez nadoknade svoj peškir i suncobran, pa na taj način možete da uštedite prilično novca.

Cena ležaljki

Grčka      Crna Gora    Hrvatska     Albanija   Turska

10-150    10-180         5-130          6-18         4-40

                                                                        *cene su u evrima

 

Grčka

Na plažama Halkidikija, najpopularnijoj destinaciji naših turista, ima mnogo plaža na kojima se plažni mobilijar uz poručeno piće ne doplaćuje, naravno uz izuzetak onih najatraktivnijih plaža.

Ali članovi Fejsbuk grupe Grčka info javljaju s lica mesta nešto drugačija pravila ove godine. Na plažama oko Paljurija, ribarskog mesta na jugu Kasandre, suncobrani i ležaljke koštaju i do 100 evra, ali se na plaži Ksenija set plaća osam evra. „Cabana 2023, prvi red 60 evra s konzumacijom po osobi, drugi red 40 evra, treći 20“; „Bar odmah do Coursaros, Paljuri prvi red 15 evra za ležaljke, plus 5 evra po osobi za piće ili hranu, total 25, ostali redovi 20 evra total, a vikendom nema mesta ni za parking“… neki su od komentara članova grupe koji su na letovanju u Grčkoj.

cena ležaljki

FOTO Alo!/MMI

„Obavezno pitajte jer može mnogo da vas košta. Svaki kafić na toj plaži je priča za sebe“, savet je jednog od naših turista.

Hanioti - najčešće se naplaćuje set od 8 do 10 evra, a piće plaćate odvojeno. Ima i skupljih plaža, od 12, 15, pa sve do 50 evra za set.

Nea Mudanja - za jedno piće po ceni od tri evra dobija se na korišćenje ceo set sa stolom i stolicom;

Polihrono - pet evra su piće i ležaljka, a postoje i plaže gde su ležaljke besplatne i plaća se samo cena pića;

Pefkohori – 8-10 evra za set, ali ima i plaža gde boravak plaćate naručenim pićem;

Popularne plaže oko Pefkohorija - ulaz se plaća od 15 do 20 evra po osobi;

Siviri - set ležaljki i suncobran dobijate uz piće;

Jedno od skupljih zadovoljstava je odlazak na plažu Kabana u Paliouriju. U zavisnosti od položaja, cene ležaljki su od 15 do 100 evra tokom sezone, pri čemu možete jesti i piti u visini plaćenog iznosa. Okvirne cene pića su četiri evra za kafu ili sok, 6-8 evra za pivo, jedan evro za flašicu vode... ovde se čak i pristup internetu plaća odvojeno, i to 20 evra za celodnevno korišćenje za samo jedan uređaj. Zabranjeno je da unosite svoju hranu i piće.

Nikiti i Psakudija - ležaljka uz poručeno piće;

Trani Amouda - set ležaljki u prvom redu do mora košta 10, a u ostalim redovima pet evra;

U najvećem broju slučajeva u Olimpijskoj regiji set ležaljki i suncobran se dobijaju uz cenu pića, koje je takođe prilično povoljno.

Paralija - cena osnovnih pića (kafa, sok, pivo) je oko tri evra, pa tako set od dve ležaljke i dva suncobrana uz dva pića izađe od šest do osam evra;

Olimpik bič - kafa je oko tri evra.

Tasos - na većini plaža ležaljke možete da koristite uz poručeno piće

Limenas i okolina - ležaljka se uglavnom dobija uz piće. Jedino na plaži La Skala dva seta ležaljke u prva tri reda do mora su 120 evra;

Sivota i okolina - od sedam do 10 evra set;

Parga - set ležaljki sa suncobranom 10 evra;

Krf - od šest evra do 30 na Glifadi;

Evija - set ležaljki i suncobrana uglavnom dobijate uz poručeno piće (od 3,5 do 8 evra);

Mikonos - ležaljke koštaju od 25 evra, pa sve do 500 evra za VIP goste;

Hrvatska

I u Hrvatskoj su turisti zapanjeni cenama na plažama. Iznajmljivanja ležaljki i suncobrana je od pet do 20 evra, ali veliki broj zakupaca naplaćuje ulaz 2-5 evra.

Ostrvo Hvar svake godine privuče pažnju na hiljade turista, a cene su otišle u nebesa. Prosečna hrvatska četvoročlana porodica teško da može da priušti i izlet na Hvar, a ne nekoliko dana odmora. Već godinama jedna od najskupljih hrvatskih plaže jeste Bonj na Hvaru, gde 40 evra koštaju dve ležaljke i suncobran. Cena pice na parče u pekari je i do pet evra, dok za picu u nekom od restorana morate da izdvojite oko 15 evra.

I cene na obali su razbesnele Hrvate koji su letovali u Rovinju.

- Evo vidite, 130 evra za ležaljke i suncobran. Previše... - kaže jedan od njih, prenose hrvatski mediji.

Crna Gora

Cene plažnog mobilijara razlikuju se od Ulcinja do kraja Boke, a visinu ne određuje samo plaža na kojoj ležite već i red ležaljki. Negde su cene plažnog mobiljara 20, 40, a na pojedinim plažama čak i 180 evra, piše RTCG.

Cena zavisi i od toga da li želite da je plićak ispred vas, pa ćete tu ležaljku platiti nekoliko desetina evra više od one gde ćete do vode morati pružiti korak.

cena ležaljki

FOTO Shutterstock/ilustracija

 

Na Kraljevoj plaži zakup seta ležaljki sa suncobranom već nekoliko godina košta 120 evra, a na hotelskoj plaži Sveti Stefan zakup dve ležaljke i suncobrana košta 70 evra. Na Trstenu ili Pločama su takođe skuplje cene od proseka, a inače na ostalim plažama na Crnogorskom primorju dve ležaljke i suncobran koštaju od pet do 10 ili 15 evra. Na više plaža u Budvi može se boraviti bez iznajmljivanja mobilijara.

U svakom slučaju na „fensi“ plaži Galija su prvi i drugi 50 evra, a baldahini 150 evra, javlja novinar Alo! koji je obišao Crnu Goru.

- Uz baldahin dobijete i flašu vina, a na ostalim ležaljkama samo peškir - kaže naš novinar.

Albanija

Na albanskim plažama cene za komplet ležaljki su uglavnom oko 1.200 leka (10 evra), ali u okolini Valone u mestašcima poput Dermi, Radhima, Orikuma, cena  je između 6 i 9 evra. U Sarandi je u sezoni oko 12 evra u Ksamilu i do 18 evra...

Turska

Iako su u Turskoj uglavnom ležaljke i peškiri u sklopu aranžmana, ima plaža na kojima morate da platite ulaz ili ležaljke. U Alanji na čuvenoj Kleopatrinoj plaži, set ležaljlki je šest evra, a na drugim plažama oko 4 evra, a prema objavama naših turista koji tamo borave, cene se ove godine nisu menjale u odnosu na prošlu. Ulazak na peščanu Kamilju plažu kod Bodruma je deset evra po osobi, a na neke ekskluzivne plaže ulaz se plaća i do 40 evra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading