NOVA PRAVILA POVODOM POSETA U BOLNICAMA Ministarstvo zdravlja uputilo preporuke zdravstvenim ustanovama
Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija je u maju proglasila kraj pandemije kovid 19. Međutim, mere koje se odnose na posete u bolnicama, tek sada su počele da "popuštaju". Tako su u kruševačkoj bolnici posete ograničene na pola sata, dozvoljen je samo jedan posetilac po pacijentu i obavezno je nositi zaštitnu masku.

Ministarstvo zdravlja zdravstvenim ustanovama uputilo je nove preporuke u vezi sa bolničkim posetama.

- Preporuke o zabrani poseta svim odeljenjima kruševačke bolnice donete su još 2020. godine kada je proglašena pandemija Kovida 19. Uputstvom od 19.6.2023. je naloženo da se odrede dani u nedelji i vremensko ograničenje za posete bolesnicima. Predloženo je da to bude jedan ili najviše dva dana u nedelji, a period od 30 minuta - kaže direktorka kruševačke Opšte bolnice za RTS dr Vesna Stević Gajić.

Ona navodi da je ta bolnica odlučila da to budu utorak i petak.

- U kruševačkoj bolnici smo odredili da to bude utorkom i petkom od 13.30 do 14 časova, u trajanju od 30 minuta uz obavezno nošenje hirurških maski. Takođe bih napomenula da je dozvoljena poseta bolesniku samo od strane jedne osobe - objašnjava direktorka Stević Gajić.

Na nekim odeljenjima će ipak ostati restrikcije

- Restrikcije će ostati, kao što je i ranije bilo pre Kovida 19, na odeljenjima gde se leče najosetljiviji i najugroženiji bolesnici, a to su porodilište, intenzivne nege naše bolnice, kao i izolacione jedinice koje se nalaze na svim odeljenjima kruševačke bolnice, a na kojima se leče oboleli od kovida 19 - navodi direktorka kruševačke Opšte bolnice.

Na osnovu preporuka Instituta Batut, protivepidemijske kovid mere ukinute su i u ustanovama socijalne zaštite. Od pre dvadesetak dana i u Gerontološkim centrima dozvoljene su posete i izlasci korisnika, ukinuto je obavezno nošenje zaštitnih maski kao i antigenska testiranja.

Podsetimo, prisustvo oca na porođaju i posete dozvoljene su sada u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara", koje je tim povodom izdalo zvanično saopštenje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading