Beograđanin za verbalno nasilje nad ćerkom platio kaznu 500 evra
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Srpski državljanin (55) iz Beograda kažnjen je sa 500 evra zbog verbalnog nasilja prema svojoj maloletnoj kćerki, saopštio je Sud za prekršaje u Budvi.

Predsednik tog suda Marko Đukanović potvrdio je za Alo! ovu informaciju i istakao da je retkost da se prekršaji iz oblasti Zakona o nasilju u porodici čine na javnom mestu, jer se „gro istih počini unutar prostora za stanovanje“.

- Ovde se radilo o predmetu iz oblasti zaštita od nasilja u porodici, a žrtva nasilja je maloletno dete okrivljenog. Okolnost da se prekršaj desio na javnom mestu nije bitno obeležje predmetnog prekršaja, već je tretirano kao mesto izvršenja predmetnog prekršaja i kao činjenica koja je cenjena pri odmeravanju prekršajne sankcije - rekao je za Alo! Đurović.

Kako stoji u saopštenju koje potpisuje Đukanović, „srpski državljanin V. M. (1968) iz Beograda kažnjen je kaznom od 500 evra jer je izvršio verbalno nasilje prema svojoj maloletnoj ćerki tako što ju je u sredu oko 16 časova na šetalištu Slovenska obala više puta grubo vređao.

Šta je tačno Beograđanin uradio i kako je dete zlostavljao verbalno, nije poznato, ali nasilje u porodici, ma u kojem obliku, kažnjivo je i neprihvatljivo kako u Srbiji, tako i u većini drugih zemalja.

Da se u Budvi svako neprimereno i opasno ponašanje po sebe i druge kažnjava po hitnom postupku, svedoče i drugi slučajevi. Sud je saopštio i da su ruski državljani T. I. (2023) i S. M. (1997) kažnjeni 6. jula 2023. godine u hitnom postupku sa ukupno 600 evra jer su 5. jula u parku kod turističkog naselja Slovenska plaža zatečeni da konzumiraju marihuanu.

Državljanin Kuvajta mora da plati kaznu od 2.000 evra jer je pijan izazvao saobraćajnu nezgodu.

„Dana 4. jula kuvajtski državljani M. A. (1985) je u hitnom postupku kažnjen novčanom kaznom 2.000 evra jer je prethodne večeri na Jadranskom putu upravljao vozilom pod dejstvom alkohola u visokoj koncentraciji kojom prilikom je izazvao i saobraćajnu nezgodu sa materijalnom štetom. Osim kazne, koja mu je naplaćena odmah po izricanju, sud mu je izrekao zabranu upravljanje vozilima od četiri meseca“, piše u saopštenju.

Kazne skuplje od letovanja u zavisnosti od zemlje u koju idete

Kad krenete na odmor, dobro je da znate pravila koja moraju da se poštuju u zemlji u koju idete jer em može da vam presedne letovanje, em možete ostati bez para! Na primer, ko u Crnoj Gori vozi pijan platiće kaznu i do 2.000 evra, ako pretičete kolonu, za to ćete platiti 450, dok je za vožnju bez nalepnice o registraciji ili Evropskog izveštaja o saobraćajnim nezgodama kazna čak 200 evra. U Bugarskoj su nešto manji iznosi, pa je tako najskuplja kazna 500 evra ako vozite u alkoholisanom stanju ili 300 ukoliko prekoračite brzinu, dok ćete za nepropisno parkiranje biti kažnjeni 100 evra. Ako pričate telefonom dok vozite, u Crnoj Gori je kazna od 65 do 150, u Grčkoj sa 100 evra, a u Bugarskoj „samo“ 25 evra.

Na listi sankcija u Hrvatskoj nalazi se zabrana vožnje kofera sa točkićima u vreme kućnog reda u Dubrovniku, a u većini hrvatskih letovališta papreno ćete platiti ako se šetate golišavi (bez majice) van plaže. Na Hvaru udaraju po džepu ako popijete pivo na klupici, a ne u kafiću, na Pagu na plaži u Povljani postavljena su obaveštenja o kazni od 150 evra za sve one koji sa psom dođu na plažu (u tom mestu postoji plaža za pse).

Beograđanin za verbalno nasilje nad ćerkom platio kaznu 500 evra

FOTO Shutterstock/ilustracija

 

Ako se napijete u javnosti, u Dubaiju mogu da vas pritvore, ako pijete lekove, morate terapiju da imate napismeno inače vam bacaju lekove na aerodromu, a samo venčani parovi smeju u javnosti da se drže za ruke (a ako vas zaustavi policija, morate da pokažete venčani list), dok je ljubakanje međ svetom strogo zabranjeno i kažnjivo (to važi i za Tajland, na primer). U Egiptu budite oprezni kod fotografisanja i šta stavljate na mreže, jer postoji zabrana fotografisanja ili deljenja fotografija scena koje mogu da naruše imidž zemlje... U većini crkava i džamija u svetu obavezna je pristojna odeća, žene, na primer, moraju imati pokrivena ramena, kolena i glavu...

Ako se turisti u Italiji ljube u kolima, hrane ulične mačke i prave kule od peska, mogli bi biti veoma neprijatno iznenađeni jer su neki od italijanskih gradova uveli kazne na ta „antidruštvena" ponašanja. Za zapaljenu cigaretu na plaži u Oristanu, na Siciliji, kazna je 360, a za nošenje bučne obuće, poput klompi, na Kapriju morate izdvojiti 50 evra. U Veneciji ako vas nahvataju da hranite golubove platićete 500, u Bergamu 330 evra...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading