Visoka temperatura
Foto: Shutterstock/Alo.rs/ Shutterstock

Od danas sledi jačanje antcikona koji će u narednih desetak dana dominirati sinoptikom nad našim delom Evrope, piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Do utorka umerno toplo uz maksimume koji će se uglanvom kretati od +29 do +33 stepena Celzijusa, na jugu i oko +35 stepeni Celzijusa. Postoji određena verovatnoća da u noći ka utorku na severu regiona bude retkih, izolovanih nestabilnosti ali ta verovatnoća za sada nije velika. Vetar će još danas biti umeren, na istoku regiona na udare i pojačan severozapadni, dok će naredih dana biti slab i promenljv.

Od utorka će ka nama sa jugozaada početi priticati veoma topao vazduh, subtropskog porekla te će maksimumi biti u daljem porastu i u sredu će se kretati od +31 do +36 stepeni Celzijusa, dok bi lokalno mogli dostizati i oko +38 stepeni Celzijusa. Vetar će uglavnom biti slab, jugozapadni. Osim porastra dnevnih uslediće i porast noćnih temperatura tako da će osim vrelih dana uslediti i neprijatne, tople, noći uz minimume koji će se uglanvom kretati od +20 do +26 stepeni Celzijusa. U meteorologiji se svaka noć u kojoj minimum na padne ispod +20 stepeni celzijsua, definiše kao “tropska noć”. Svežije noći će samo biti na planinama preko 800mnv.

- U sredu tokom dana ponegde moguća pojava retkih ali jakih grmljavinsko-olujnih razvoja, pre svega nad severnim i središnjim delovima regiona, dok se u noći ka četvrku očekuje premeštanje vrlo slabog, hladnog, fronta. Kako će front stići na pregrejanu podlogu uslediće jaka destabilizacija atmosfere te noć ka četvrtku nad velikim delom severa i zapada Hrvstske, severa BiH, Vojvodine, zapadne Srbije i severa Šumadije mogu obeležiti jaki, grmljavinski pljuskovi i lokalne nepogode - najavljuje meteorolog.

Najverovatnije da nestabilnosti i neće stići južnije, a sigurno neće stići do juga regiona. U drugom delu nedelje će verovatno usledit prekidanje tropskog talasa i maksimumi bi oko 14.07. trebali biti od +24 do +30 stepeni Celzijusa, osim na jugu gde će i dalje biti oko +35 stepeni Celzijusa. Noći će ponovo biti malo svežije uz minimume koji će uglavnom biti ispod +20 stepeni Celzijsua.

Detalji ovog mogućeg osvežnja će se znati tek u sedu jer će zavisiti od količine vlažnog vazduha koji će u sklopu slabog fronta uspeti preći preko Alpa. Krajem sledeće nedelje ponovo stabilno i toplo ali ne tako ekstremno kao sredinom nedelje. Vrlo visoke temperature bi se najverovatnije zadržale do oko 19.07. kada ima naznaka za konkretnije osveženje, stoji u prognozi.

Dugoročno gledano posle 21.07. bi se temperatura trebala kretati oko ili možda i malo ispod proseka te bi posle ovog vrelog talasa ušli u trend koji je do sada obeležio ovo leto. Jako otopljenje koje nam stiže nije ništa neobično za jul ali nikako nije usporedivo sa nekoliko proteklih leta gde su ovakvi, a i jači vreli talasi trajali nedeljama, posebno što će vreo talas koji je pred nama verovatno oko 14.07. na kratko biti prekinut. Svakako pred nama su prave julske vrućine, zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading