HRVATI SMISLILI NOVI NAČIN ZA OTIMANJE OD TURISTA Evo šta rade u restoranima, opljačkaće vas, nećete trepnuti
Naročito ovaj drugi, koji je postao neobično kreativan – naime, sve se češće vidi kako se hrana na jelovnicima izražava u težini od deset dekagrama, pa bi mnogi mogli biti neprijatno iznenađeni ako se ta cena zameni cenom cele porcije, i na kraju stižu tri do četiri puta račun, piše Jutarnji.
Primer takvog menija predočila je žena koju su, kaže, zbunile cene u jednom šibenskom restoranu u kojem na kraju nije večerala. Na primer, cena dagnji izražena za težinu od 50 dekagrama. Potom se škampi računaju na deset dekagrama, pa file tunjevine, koji se računa po porciji, pa lignje i orade - opet na deset dekagrama.
Malo prenagljeni i naivni mogli bi da pomisle da porcija pečenih lignji košta samo šest evra, a u stvari je deset dekagrama, što je znatno manje od standardne porcije.
Cela stvar je još zbunjujuća jer je pored tih težina od deset dekagrama u zagradi napisano da porcije variraju od 30 do 50 grama, pa je utoliko nejasnije zašto se računica zasniva na samo 100 grama i da li je potrošač, ako želi, može zaista da naruči deset dekagrama lignji u restoranu?
A ako ne može, čemu onda takva računica i ako se već insistira na deset dekagrama – zašto se isti princip ne primenjuje i na ostale ribe, već neke idu na 100 grama, neke na pola kilograma, a neke na kilogram?
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)