Visoka temperatura
Foto: Shutterstock/Alo.rs/ Shutterstock

Toplotni talas koji je zahvatio Srbiju dostići će svoj vrhunac u četvrtak, nakon čega sledi prolazno pogoršanje i osveženje vremena, piše Đorđe Đurić u prognozi vremena za Telegraf.

Nakon današnjeg vrelog dana i temperatura i do 38°C, pred nama je vedra i veoma topla noć. Ona će na severu Srbije, pre svega u Vojvodini, Podunavlju, Podrinju i Mačvi biti tropska, jer se minimalna jutarnja temperatura neće spuštatai ispod 20°C, a u Beogradu ni ispod 24°C, a očekuje se i fenski efekat veoma toplog i suvog jugozapadnog vetra. U ostalim predelima Srbije noć će biti ugodnija, uz temperature od 16 do 24°C.

- U Srbiji će u četvrtak biti sunčano i vrelo, a sa jugozapada će stići još toplija vazdušna masa i to kao posledica približavanja hladnog fronta sa severozapada i iz oblasti Alpa, koji će ispred sebe gurati vrelu vazdušnu masu preko našeg područja - najavljuje meteorolog.

Maksimalna temperatura biće od 34°C u Bačkoj do 40°C na jugoistoku Srbije.

Očekuju se i vrlo visoke vrednosti UV zračenja sa vrednostima od 7 do 10, pa u periodu od 10 do 16 časova se ne treba izlagati suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite. U tom periodu sve aktivnosti na otvorenom treba svedeti na minimun ili prekinuti, zbog opasnosti od sunčanice i toplotnog udara. Razlika između prostorija sa rashladnim uređajima i spoljne sredine ne treba da bude više od 7-8 stepeni, zbog opasnosti da organizam doživi šok usled velike temperaturne razlike, jer temperature u hladu mogu biti od 35 do 40°C, a na direktnom izlaganu suncu i za 15 stepeni više.

Već posle podne na severu i na zapadu Srbije očekuje se povećanje oblačnosti, a pred kraj dana ponegde i prve predfrontalne grmljavinske nestabilnosti, u vidu lokalnih pljuskova i nepogoda.

Krajem dana do severozapadnih predela Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, uz osveženje i pad temperature i za 10 stepeni, a jugozapadni vetar biće u skretanju na jak severozapadni.

Dolazak svežije vazdušne mase iznad vrele podloge i atmosfere dodatno će destibilizovati atmosferu, pa će biti idealnih uslova za veoma snažne grmljavinske oluje sa gradom, naročito u delovima Vojvodine, ali i na severu Šumadije, u delovima Pomoravlja, Podunavlja, Mačve, Podrinja, na širem području Beograda i u delovima zapadne Srbije, stoji u prognozi.

Ovaj hladni front u toku noći doći će i do centralne Srbije, ali više u vidu suvog vremena i pojačanog severpzaapdnog vetra, dok će na jugu i istoku i dalje ostatai vedro i vruće.

U predelima sa grmljavinskim nepogodama preporučuje se oprez, a oprez će biti neophodan i u saobraćaju.

U petak će biti znatno ugodnije, uz temperature od 30 do 34°C, u Beogradu do 31°C, a prijatno osveženje donosiće i severozapadni vetar. Biće uglavnom sunčano, uz malo oblaka, a vedro i vrelo i dalje se očekuje na jugu Srbije, uz temperature do 36°C.

Za vikend ponovo vedro i sve toplije, pa se početkom sledeće sedmice očekuje vrelo, uz temperature od 35 do 40°C, zaključuje Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading