Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock, ilustracija

"U naredna dva sata na zapadu Srbije ponegde doći do kratkotrajne kišom ili plјuskom sa grmlјavinom".

Ovo upozorenje važi od 16:20 sati i stiže u trenutku kada ceo region strepi od udara superćelijske oluje, koja je iz Italije i Slovenije stigla u Hrvatsku i očekuje se da dalje nastavi put ka Srbiji.

Najava RHMZ

RHMZ rintscreen

 

Pogledajte kakav haos je upravo napravilo nevreme u Hrvatskoj.

U ovoj najavi se ne navodi da je reč o superćelijskoj oluju, ali još od 19. jula pa sve do 22. stoji upozorenje na mogućnost stvaranja ovako velikih nepogoda, a svi su još u šoku od onoga što nas je zadesilo ove srede, ali i prošle nedelje.

Kako su više puta istakli u RHMZ, superćelijske oluje su nepredvidive, brzo se kreću, te se tek sat, dva unapred može reći nešto detaljnije o tome kuda tačno idu i koje su jačine. Ono što je sigurno, to je da su izuzetno jake, naprave haos u trenutku, donose grad prečnika pet centimetara, kao i orkanske vetrove koji nose sve pred sobom.

Nakon samo jednog dana smirivanja vremenskih prilika, posle opasne superćelijske oluje, stižu najave za nove, a prva se očekuje već danas. Dva dana strepnje definitivno će danas prekinuti još jedan udar super oblaka, a šta ovog puta donosi atmosfera otkriva Marko Čubrilo, meteorolog iz Novog Sada.

Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi upozorava da će u četvrtak posle podne i uveče ponovo biti veoma nestabilno uz grmljavinske pljuskove i vremenske nepogode i da će subota takođe biti nestabilna, dok će nedelja biti suva i svuda malo svežija.

Kreće iz Slovenije, i preko Hrvatske i Bosne i Hercegovine stiže kod nas

- Danas će se ka nama ponovo prebacivati određena količina vlažnog i nestabilnog vazduha i kao i pre dva dana. U popodnevnim časovima nad Slovenijom treba očekivati iniciranje olujnih sistema koji će se zatim tokom poslepodneva i večeri preko većeg dela Hrvatske, severne, severozapadne i severoistočne Bosne i Hercegovine, zapadne i dela središnje Srbije, Vojvodine, a uveče i preko dela istočne Srbije premeštati donoseći snažne grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode – kaže Marko Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading