Crveni meteoalarm
Foto: Printscreen/Shutterstock/Alo ilustracija

Iako je u pitanju jedan od najtoplijih i sušnijih meseci na našim prostorima, ove godine vreme neće biti tipično, pa će tako i ovaj avgust izaći iz okvira višegodišnjih proseka.

Prema trenutnim modelima, avgust 2023. biće umereno topao i prosečno vlažan. Meteorološkinja Euronews-a Srbija Milena Lazarević kaže da bi trebalo da očekujemo dva kraća toplotna talasa koji neće biti tako intenzivni kao julski, kao i da se ne očekuje temperatura blizu 40 stepeni.

To potvrđuje i sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u kojoj se navodi da će srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imati vrednosti iznad proseka, odnosno za "samo" 1,3 stepena više u odnosu na višegodišnji prosek.

Tako će u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta iznositi oko 30,7 stepeni Celzijusa.

AVGUST BI MOGAO DA DONESE NOVU SUPERĆELIJSKU OLUJU Dva toplotna talasa u Srbiji, a evo kada bi moglo da grune nevreme

alo

 

Prvi toplotni talas oko 9. avgusta

Lazarević kaže da je prvi toplotni talas prognoziran za 9. avgust i da će biti malo intezivniji nego drugi. Maksimalna temperatura kolebaće se tada oko 35-36 stepeni Celzijusa.

- Drugi toplotni talas uslediće vrlo brzo nakon prvog, već oko 15. avgusta i tada očekujemo nešto prijatniju temperaturu oko 31-32 stepena - kaže Lazarević.

Kada je reč o srednjoj jutarnjoj i maksimalnoj temperaturi, ona će biti malo iznad proseka ako gledamo višegodišnje podatke.

- Srednja jutarnja na teritoriji cele Srbije kolebaće se oko 20 podeljka, dok će maksimalna biti oko 30 - dodaje ona.

Padavine malo iznad proseka

Operativni bilten RHMZ najavljuje da se i u periodu od 9. do 11. avgusta očekuju prolazna naoblačenja sa kišom mestimično ili lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom, pri čemu će postojati i uslovi za pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i nešto intenzivnijim padavinama.

Lazarević ističe da će padavine, takođe biti malo iznad granice višegodišnjeg proseka.

AVGUST BI MOGAO DA DONESE NOVU SUPERĆELIJSKU OLUJU Dva toplotna talasa u Srbiji, a evo kada bi moglo da grune nevreme

Foto: Shutterstock

 

"U proseku bi za ceo mesec trebalo da padne oko 50 litara po metru kvadratnom", kaže ona i nastavlja:

"Ono što je izvesno, jeste da nas tokom avgusta ne očekuju suše i velike tropske vrućine, po čemu je inače avgust i poznat na našim prostorima".

Moguće lokalne nepogode

Međutim, kada je u pitanju formiranje superćelijskih oluja, meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković ističe da je teško i nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

"Za njihovo formiranje neophodno je da postoji velika količina vlage u vazduhu, ali i velika razlika u temperaturi između vazdušne mase koja nam stiže sa severa i ona koje se nalazi iznad Mediterana".

Objašnjava da su tokom jula superćelijske oluje nastajale i razvijale se upravo u danima kada je temperatura prelazila 35 stepeni, dok je sa severa stizala hladnija vazdušna masa, odnosno hladan front. U ovom slučaju to bi značilo da bi do razvoja superćelijskih oluja upravo moglo doći u periodu dva toplotna talasa u prvoj polovini meseca.

- S obzirom na to da se za avgust prognoziraju temperature oko proseka i da će živa u termometru retko prelaziti 35 stepeni, nema naznaka da ćemo imati još superćelijskih oluja - kaže Gojković i nastavlja:

"Lokalnih nepogoda će svakako biti, pogotovo u prvoj polovini meseca, dok prognostički modeli za drugu polovinu najavljuju nešto stabilinije vreme".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading