morska kornjača
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Pre samo nedelju dana na jednoj plažu u Istri ptica je bez ikakvog povoda napala dečaka i skoro mu iskopala oko, potom je ženu u moru kod ostrva Čiova izujedala kornjača, a i porodica s bebom imala je blizak susret s jednom ogromnom kornjačom, pišu hrvatski mediji.

Anita Dadić, žena, koju je pre nekoliko dana u uvali hrvatskog ostrva Čiovo, kod Trogira, napala morska kornjača, ispričala je da nije znala šta ju je snašlo, već je samo osetila veliki bol.

- Bol je bila kao da vas neko ogromnim klještima uhvati, zarije vam to u kožu i stiska, stiska..., dok je ćerka plakala i vikala „neću da mi mama umre“ - ispričala je Anita Dadić za Dnevnik hrvatske Nove TV.

Ona se, kazala je, kupala nekoliko metara od plaže, a onda je usledio napad od kojeg je, srećom, spasao suprug.

- Ja sam samo osetila kako me nešto zgrabilo. Vrištala sam iz petnih žila i dozivala muža. Okrenula sam se i ugledala to nešto ogromno smeđe - ispričala je Anita, a njen suprug Ante kaže da uopšte nije razmišljao šta se zbiva, već se bacio i to nešto odgurnuo.

- Tek kad sam odgurivao video sam po peraji da je to kornjača, 80 do 100 centimetara sigurno - rekao je Ante Dadić.

Ugriz na Anitinim leđima velik je 10 do 12 centimetara, a rana je odmah prokrvarila i pomodrela. Njoj su u bolnici ranu dezinfikovali i previli i dali joj tablete.

Trogiranin M. M.(32), koji je na letovanje došao sa devojkom i bebom od šest meseci, kako kaže, našao se oči u oči s prilično agresivnom kornjačom teškom oko 50 kilograma. Upućeni kažu da je, s obzirom na toliki broj kilograma poprilično stara, da je reč o ženki, i da je bila agresivna jer je tu negde položila svoja jaja. Bebi je to bilo prvo kupanje, a kad je uočio kornjaču, brzo ju je maknuo iz mora i dao majci.

- Zamislite samo da mi je malu ugrizla, pa ne bi to sebi mogao oprostiti. Brzo sam devojci rekao da s malenom beži, što je ona i uradila, a onda je kornjača dohvatila mene. Sve se to događalo na nekih šest do sedam metara dubine - rekao je on.

Dodaje i da je kornjačina glava bila velika kao dve ljudske, a ona cela prekrivena kamencima. Srećom kornjača ga nije ugrizla ni povredila. Kornjače inače ne napadaju ljude, ali ako se osetila ugroženom zbog položenih jaja, nikad, zaključuje M. M., ne znate šta od nje možete da očekujete.

A dvanestogodišnji dečak koga je napao gnjurac na plaži u Banjolama u Istri, krajem prošle nedelje dok je u plićaku stavljao masku za ronjenje, prošao je, na sreću s manjim ozledama. Gnjurac mu je došao s leđa, počeo je snažno da ga udara kljunom po telu i glavi.

- Prošli smo horor, ali s dobrim završetkom. Oči su, srećom, ostale čitave, samo je donji kapak dobro uštinut - ispričala je majka napadnutog dečaka za hrvatske medije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading