Nevreme u Beogradu
Foto: Alo/Foto: Ognjen Radošević

Kako je ovakve vremenske nepogode nisu retkost i u njima mogu da stradaju četvorotočkaši evo nekoliko saveta kako i sačuvati, kao i šta raditi u slučaju štete.

Zaštita od grada

Automobil možete zaštiti i efikasnim protivgradnim mrežama, koje inače služe za zaštitu voćnjaka. Ako imate mogućnosti za njeno postavljanje, potrebno vam je oko 25 kvadrata mreže, čija je cena oko 1.000 dinara (plus konstrukcija). Ovo ne tako skupo ulaganje, može vas lišiti prilično skupe (od 100 evra pa naviše) popravke limarije.

Ako vaše vozilo parkirate na otvorenim površinama, ono je prilično nezaštićeno pa ga prvo treba osigurati.

Da biste mogli da naplatite osiguranje za štetu na automobilu nastalu usled vremenskih nepogoda potrebno je da imate zaključenukasko polisu osiguranja. Na taj način automobil je u potpunosti zaštićen bez obzira na to ko ili šta je prouzrokovalo nastalu štetu.

Problem u vezi sa kasko osiguranjem se javlja kod automobila starijih od 5-6 godina, jer je ono, u tom slučaju, prilično neisplativo pa ga većina osiguravajućih kuća i ne preporučuje. Kako obavezno, tj. osiguranje od auto-odgovornosti služi da bi se isplatila šteta koju ste učinili trećem licu, od nje nema mnogo koristi u ovom slučaju.

Za vlasnike starijih modela dobra je opcija zaštita stakala kod osiguravajućih kuća. Njih ćete moći da zaštite za oko tri do četiti hiljade dinara na godišnjem nivou i to predstavlja veoma dobar vid dodatnog osiguranja, jer u slučaju jakog nevremena ovi delovi automobila lako mogu da budu oštećeni.

Sa druge strane, u slučaju oštećenja nastalog padom grane sa obližnjeg drveta ili komšijskog crepa, neko je dužan da vam plati štetu, piše Pink.

U slučaju štete...

Prvo što treba da uradite je da kontaktirate osiguravajuću kompaniju zbog evidencije i kreiranja zapisnika. Za vozila koja nisu u voznom stanju, procenitelji izlaze na teren, fotografišu nastala oštećenja, evidentiraju obim štete i sklapaju zapisnik.

Ako je na vaš automobil palo drvo sa "zajedničke" površine ili deo fasade, odnosno krova sa zgrade, slučaj treba prijaviti komunalnoj policiji opštine, a ako ste "dobili" crep sa privatne kuće, onda neka komšija počne da broji pare.

"Zbog svih tih razloga, apelujemo na građane da u slučaju proglašenja narandžastog i crvenog meteo alarma pregledaju krovove svojih kuća i zgrada, odnosno da osiguraju sve ono što može neočekivano poleteti, poput saksija na balkonima“, rekao je za MONDO Darko Glavaš, sekretar Grada Beograda zadužen za poslove odbrane i vanrednih situacija.

Koga zvati?

Beograđani mogu da prijave slučajeve oborenih, prelomljenih ili oštećenih stabala, koja mogu ugroziti bezbednost i naneti materijalnu štetu, Centru za informisanje JKP „Zelenilo - Beograd” radnim danima od 7.30 do 15.30 časova na broj telefona 011/2630-506.

Van tog vremena, na raspolaganju vam je dežurna služba „Zelenila" u Bulevaru vojvode Mišića 85a. Njih možete dobiti na broj telefona 011/2650-683.

Pozivanje dežurne službe moguće je i preko gradskog Centra za obaveštavanje, dežurne inspekcije i MUP-a. Operativni tim za hitne intervencije dežura 24 časa.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading