radnik
Foto: Shutterstock

Teški i opasni poslovi

Zaposleni na poslovima koji su naročito teški, opasni i štetni po zdravlje, zatim oni koji rade poslove čije je obavljanje ograničeno navršenjem određenih godina života, ali i na poslovima koji utiču na pad fizioloških funkcija u meri da onemogućavaju rad, imaju pravo na beneficirani radni staž. To su zaposleni u MUP, BIA, VBA, VOA, Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Poreskoj policiji, Vojsci Srbije, sudije, tužioci i zamenici tužioca.

Od ovih kategorija najranije će otići u penziju pripadnici specijalnih jedinica BIA, VBA i VOA - sa 53 godine života i 20 godina efektivno provedenih na određenim specifičnim poslovima u specijalnoj jedinici. Najkasnije će se penzionisati ostali policijski službenici - sa 60 godina života i 25 godina rada, od čega 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem.

U PENZIJU SA 50 GODINA! Evo ko ima privilegiju da radi kraće od ostalih

Shutterstock

 

Industrijska zanimanja

Pravo na beneficirani radni staž imaju i zanimanja definisana u Pravilniku o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem. To je 37 zanimanja iz različitih industrija, među kojima su: rudnici, crna metalurgija - železare, obojena metalurgija, livnice, kovačnice, proizvodnja vatrostalnog materijala, vatrostalno zidanje, proizvodnja i prerada nafte i proizvodnja tečnog naftnog gasa, šumarstvo i drvna industrija, hemijska industrija, rečna brodogradnja i brodoremont, saobraćaj, građevinarstvo, grafička, tekstilna, gumarska, farmaceutska industrija i druge.

Kako se računa beneficirani staž?

Da bi se staž osiguranja računao s uvećanim trajanjem, potrebno je da se lice efektivno bavi opasnim poslovima minimum 10 godina za starosnu penziju i pet godina za invalidsku. Pravo na beneficirani staž imaju i oni koji sami sebi plaćaju staž, pod uslovom da se utvrdi da su zaista radili teške i opasne poslove koji su zakonski obuhvaćeni ovom beneficijom.

Svakih 12 meseci provedenih na nekom od poslova na kojima se staž računa s uvećanim trajanjem računa se kao 14, 15, 16 i 18 meseci staža.

Starosna granica se može sniziti najviše do 55 godina života. Osiguranicima koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem tako da se 12 meseci računa kao 18 meseci, starosna granica se može sniziti najviše do 50. godine života.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading