Akušersko nasilje
Foto: Alo/Printscreen

Iako deluje da žena u takvom položaju ne može biti samo broj i dijagnoza, desi se da ipak može, te neke svedoče o neljudskom medicinskom tretmanu u pojedinim bolnicama. Naravno, u pitanju nisu svi slučajevi, već samo pojedini. Loših iskustava ima tu, baš kao i svuda. 

A kako se o tome u poslednje vreme sve više govori, ta tema preselila se i na Tik Tok. Tamo su neke žene koje su sada već postale majke ispričale svoja loša iskustva

Jedna žena je ispričala svoju agoniju ukratko: 

- U jednom trenutku mi je doktor legao na stomak da bi izgurao bebu, i ja sam u jednom trenutku rekla "ne mogu gušim se", na šta mi je babica, ta sa kojom sam bila ceo dan, viknula "ugušila se dabogda". 

I druga žena je ispričala svoje iskustvo. Istakla je da je tema o akušerskom nasilju veoma bitna. 

 

 

- Zbog budućih majkama treba pričati o ovome. Kada sam došla, pošto sam se ja već neko vreme porađala ali nisam to htela da prihvatim, došla sam u "pet do 12". Kada sam došla i rekla "u toku sam porođaja" rekli su mi ""sedite dole". Kada sam krenula da rištim, rekli su "jao žena se porađa".Kada su mi rekli da dignem noge, ja sam rekla da imam diskusherniju i izuzetno me cepa, ne mogu. Naravno da je to bilo "dramiš, sram te bilo, kako ćeš da se porodiš". Kad su shvatili da sam u toku porođaja i da je nebulozno svađati se sa mnom onda su me prevezli gore. Tamo sam ja počela da objašnjavam doktoru nadležnom za moj porođaj da sam u visokorizičnoj trudnoći i da mi je usled pritiska zbog diskushernije moram da se porodim na carski kako mi je zakazala doktorka koja mi je do tada vodila trudnoću jer u suprotnom zbog tog pritiska mogu izgubiti nogu. Na šta je on meni rekao "ili nogu ili bebu". Kada sam govorila da ne mogu više i da ću izgubiti svest isto su mi rekli "sram te bilo, dramiš", sve dok nisam počela da kovrdam očima. Onda su shvatili koliko je sati i onda se popela neka žena i počela da gura sa mnom. Kada sam vrištala isto je bilo "sram te bilo". Kada sam se konačno porodila, 19. setembra, ostavili su mi otvoren prozor a mene mokru, krvavu, razapetu, a sekli su me i ušivali na živo. Nisu hteli da mi zatvore prozor, i rečeno je da dramim - rekla je ona. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading