gube decu kao upaljače
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bar desetak mališana ovog leta izgubljeno je na grčkim plažama, od toga nekoliko njih je bilo iz Srbije. Srećom, nađeni su brzo, u potragu su bili uključeni svi - od članova porodica, preko kupača do policije, ali ostala je gorka spoznaja da su iz ko zna kog razloga, mame i tate gubili decu kao upaljače.

Pre dva dana na Halkidikiju petogodišnje dete besciljno je lutalo plažom Siviri. Kupači su obavestili policiju, potraga za roditeljima trajala je sat i po, da bi se ispostavilo da je o njemu trebalo da brine deda, koji je ladno zadremao na ležaljci. Protiv nemarnog starca policija je pokrenula postupak, a kompletna javnost je osudila njegovu neodgovornost.

gube decu kao upaljače

Foto: printskrin

 

 

Nedelju dana ranije na jednoj plaži u Nei Poriju nestao je trogodišnjak iz Srbije. Mihajlo je odlutao na drugu plažu, a agonija od nestanka do trenutka kada je pronađen trajala je pola sata - dovoljno da roditeljima skrati pola života.

Gotovo identična situacija dogodila se i majci trogodišnjeg Mateje, koga je, kako je napisala, pronašao čovek iz Makedonije.

„Želela bih da zahvalim jednom čoveku čije ime ne znam, samo znam da je iz Makedonije i da ima petoro dece. Želim da mu zahvalim što je pomogao i pronašao mog trogodišnjeg sina Mateju na šetalištu u Pereji. Ako ovo pročita on, ili njegova supruga ili ćerka, s kojima sam kasnije razgovarala, volela bih da nam se jave. Zahvalila bih svim dobrim ljudima koji su učestvovali u traženju mog sina, kao i onima koji su mirno sedeli, posmatrali i večerali. Sva sreća, sve se završilo dobro, sekunde su bile u pitanju da mi dete izmakne iz vida, ne puštajte ruku svog deteta, nikad, ama baš nikad. I ne osuđujte, jer može svakome da se desi“, napisala je Ivana M.

Strašan stres za mališane

U Leptokariji se izgubio trogodišnjak, objavljeno je na Fejsbuk grupi Grčka info, a Marko G. koji ga je spasao opisao je događaj.

gube decu kao upaljače

Foto: Stock

 

„Došlo je do nas plačući i tražilo je tatu. Jedna žena i ja smo pretražili sa njim deo plaže gde je dete pokazivalo, ali nismo uspeli da pronađemo roditelje. Najgore je bilo što je dete bilo jako uplašeno, nepoverljivo i što nismo uspeli da skontamo koji jezik priča. U nemogućnosti da pronađemo roditelje, došli smo do plažnog bara „Havana“ i želim da im se zahvalim na brzini i brizi. Pozvali smo policiju koja je veoma brzo došla. Posle nekog vremena dobili smo informaciju da je majka prijavila nestanak deteta i ubrzo je došla po svoje dete. Ne želim da je osuđujem, može svakom da se desi, u suzama je tražila dete, dok je ono mučeno prešlo skoro 800 metara od mesta gde su bili. Savet, vodite računa, gledajte decu non-stop, veoma brzo se zagube ako vas ne vide, posle se uplaše i bude još gore.“

Sredinom jula, još jedan Mateja iz Srbije nestao je na plaži u Stavrosu. Njegova majka Gordana M. prepričala je najstrašnijih deset minuta u životu.

- Trećeg dana boravka bila sam u vodi i svog šestogodišnjeg sina sam poslala po gumeni dušek koji je stajao pored ležaljki, bukvalno na kraju reda. Ni sanjala nisam da Mateja, dok je izlazio iz vode, neće moći da ih pronađe. Nastavila sam da se brčkam u plićaku s decom od prijatelja, a onda sam videla da je dušek i dalje pored ležaljki a da Mateje nema. Hvatala me je panika, ali sam mislila da je pronašao nešto u pesku, pa se zaustavio - navela je Gordana, i dodala da joj se ceo svet srušio kad je muž pitao gde im je dete.

- Skočili smo svi, dozivali smo ga, ali ga nije bilo nigde. Spasiocu smo opisali kako izgleda i posle 10 minuta on ga je pronašao. Mateja je bio izbezumljen, ljut što sam ga samog poslala po dušek i što su mu noge izgorele od vrelog peska - prisetila se Gordana, i priznala da i dalje noćima ne spava.

- Kako sam smela da ga udaljim od nas, pa makar i na trenutak? Ne spavam noćima. Ne daj bože nikome, držite svoju decu uz sebe, zaboravite na ono: „Ništa mu ne fali, to je samo nekoliko metara“. Verujte, fali. Zafaliće vam dete - ispričala je Gordana.

Upozorenje: Zabranjeno gubljenje rođene dece na plaži

U Crnoj Gori ovog leta nije bilo ovakvih strašnih slučajeva, ali ipak je osvanula tabla sa upozorenjem.

„Upozorenje: Zabranjeno gubljenje rođene dece na plaži“. Fotografiju table je na Tviteru objavio čovek koji ju je i postavio.

„Ljudi, čuvajte svoju decu. Ova plaža je toliko dece izgubila. Naravno, svi su pronađeni, ali taj stres ne bih poželeo nikom. Lično sam je stavio i pošto je niko nije sklonio, pretpostavljam da su je turisti shvatili ozbiljno, pa su roditelji iole preduzimljivi i odgovorniji“, napisao je ovaj korisnik Tvitera.

 

I nju, kao i ostale roditelje, mnogi su osudili na društvenim mrežama, navodeći da nije ni čudo što decu gube kao upaljače kad „po ceo dan bulje u telefone, a klinci su prepušteni sami sebi“. Bilo je i onih koji su pokušali da nađu opravdanje za mame i tate, deke i bake, poput Miloša S. koji je u grupi Grčka info napisao:

„Deca su kao buve, u sekundi nestanu. Najlakše je osuđivati roditelje.“

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading