BIĆE USLOVA ZA GRMLJAVINSKE OLUJE Prognoza do kraja avgusta donosi dramatične promene vremena
Foto: Alo!/M.Š./Shutterstock

Već danima temperature u Srbiji dostižu i prelaze 35°C, a juče je u Leskovcu mereno 37°C. I narednih dana očekuje se sunčano i tropski toplo vreme, a vedro vreme biće praćeno i vrlo visokim vrednostima indeksa UV zračenja, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

Posle podne samo se ponegde u brdsko-planinskim predelima očekuje jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Noći će i dalje biti tople, u Vojvodini i u Beogradu i tropski tople, s obzirom na to da se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 23°C.

Maksimalna temperatura biće do utorka od 33 do 37°C, lokalno u nedelju i ponedeljak i do 38°C, a u Beogradu do 35-36°C.

Iz oblasti Alpa i sa severozapada u utorak posle podne i uveče očekuje se prodor hladnog fronta sa kišom i jakim pljuskovima sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje. Očekuje se skretanje vetra na severozapadni i osetniji pad temperature vazduha, pa će sredinom sledeće sedmice biti hladnije i za 10 stepeni, a temperature će u svim predelima da opadnu ispod 30°C.

Zatim se očekuje stabilizacija vremena i povratak tempetatura na letnje vrednosti oko 30°C, ali bez velikih vrućina. Dakle, do početka sledeće sedmice aktuelni toplotni talas doneće temperature i za 10 stepeni više od proseka, s obzirom na to da je prosek za kraj avgusta od 25 do 29°C.

Potom se sredinom sledeće sedmice očekuje pad temperatura na prosečne vrednosti, da bi na samom kraju meseca bile za nekoliko stepeni više od proseka, zaključuje Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading