DOMAĆA KUHINJA Radica sa pijace Zeleni venac savetuje mlade domaćice da spreme zimnicu: Zasučite rukave i šerpu u ruke, od tipkanja telefona nemate ništa! (VIDEO)
Prodavci na pijaci Zeleni venac tvrde da se isplati praviti zimnicu. Jeste teško, ali je zdravije i kvalitenije.
Savetovala bih ovim mladima da obavezno prave zimnicu, ja je pravim i isplati se, jer nikada ona koju kupite ili iz uvoza ne može biti ista kao domaća, kad se pravi u manjoj količini - rekla je za Alo! Radica Stevanović iz Malog Požarevca koja ima tezgu na pijaci Zeleni venac.
-Ako se ne gledaju one turske serije i ne gleda u telefon, eto to, samo izbacite dva sata toga dnevno i možete da napravite odličnu zimnicu. To jedete, a od tipkanja u telefon nema ništa! - savetuje Radica i otkriva nam čega na tezgama ove godine ima i šta kupci traže.
- Paradajz ove godine najviše ide pa onda krastavac... Voće, idu šljive, breskve. Za zimnicu već kupuju papriku, paradajz... Kajsija je ove godine bila jako dobra, višnja je podbacila zato što je istrulila. Godina je vrlo loša zbog visoke temperature. Oluje su nanele dosta štete, rod je na nekih 30 ili 40 odsto i onima što je nešto ostalo , a ovi koji nemaju, nemaju baš ništa s obzirom na to da je bilo i mraza i svega... - kaže Radica.
I Radovanka Stanojević iz sela Smilovca kod Ražnja tvrdi da se pravljenje zimnice isplati.
- Trenutno po malo ide, ali kada bude jesen onda ide baš dobro. Imam snajku i dve unuke i svi radimo i uključeni smo u top pravljenje. Nije naporno praviti zimnicu kada ljudi vole i sa radošću to čine. Treba biti zadovoljan i treba voleti svoj posao i da kuvaš, pečeš paprike za ajvar, da kuvaš slatko - sve je to dobro i zdravo. Ovo je sve naše povrće i voće i naravno da su razlika i kavlitet ogromni u odnosu na ono što dobijete iz uvoza. Naš sirup od zove, višnje, jagode, sve je pravo domaće, spremano, kao za nas - kaže Radovanka.
- Najviše ide povrće, zimnicu smo počeli da spremamo, kupuju ljudi, a mora da se jede kvalitetno to je osnova zdravlja - rekla nam je Milica Kovačević iz Koceljeve.
- Paradajz kreće da se melje, boranija, peršun, kupus... Onaj ko ne sprema, dođe i kupi. Ja pravim zimnicu, od jednog kilograma povrća dosta se napravi. Nije naporno, ja volim da pravim zimnicu, svaki dan po malo to radim, a evo sezona je već krenula. Radim to mesec, dva dok sve ne završim. Ono što moji u kući najviše jedu su krastavčići, pečene paprike sa belim lukom pečene, ajvar... Jedan dan jedemo jedno, drugi dan drugo i tako raznovrsno uvek. Jesu i nama ove oluje naškodile, ali ima ostalo je, dobro je kako je moglo da bude - priča Milica.
Branislavu Jevtiću sad najviše traže mušterije papriku.
- Sada joj je sezona, lepa je, ljuta ili slatka, sve to ide. Za zimnicu paprika, pa krastavac, kornišoni. Mi u gazdinstvu pravimo sve , uvek se to isplatilo pa se isplati i sada. Naporno jeste ali mora da se radi , ako se ne radi ne može se ni jesti! Uticalo je i ovo nevreme za berbu , paprika je malo ranije uzrela i brzo će da nestane - kaže nam Bane.
Ivanka Pejić iz banatskog Sefkerina nam je dala svoj recept za čuvanje paradajza.
- Meljem paradajz s ljutom paprikom, taj se ne kuva. Stavlja se na pet kilograma jedan konzervans, jedan vinobran, posoli se i stavi se u veći sud, pa se meša 48 sati i onda se razliva u boce - otkriva nam Ivanka.
- Trenutno sve svi raspituju u vezi paradajza i da li će ga biti kada dođe malo niža temperatura. ovaj što sad stiže gaji se na njivi na otvorenom, on leži dole na zemlji i ja ne verujem da on može da izdrži još tri nedelje da bi domaćice spremla zimnicu kad bude malo svežije - smatra Ivanka.
Gorica Marković iz sela Gornja Trnava kod Topole kaže da trenutno najbolje idu šljive za džem, paradajz za mlevenje.
- Kasnije ćemo videti, paprika ako bude bilo, ovo je strašno, ova godina je jako teška, ali kako je Bog rekao tako će i biti - kaže Gorica.
- Tradicionalno svake godine to radim, ali ove godine ću da razmislim, pa ako bude bilo dobro, ako ne, barem ću da hranim moje Beograđane, moje milice će barem da budu zadovoljne , šta drugo da vam kažem! Naporno je i teško, ali znate kako, misliš svake godine „vala više neću da se upuštam u ovo, sad ću da batalim i neću više“, međutim kako prolazi vreme i to se približava tera te neka volja za životom i to što znam da će zbog moje zimice da potegnu dugogodišnje mušterije sa Karaburme, Zvezdare, Banjice... - ispričala nam je ova vredna žena i dodala da je dobar deo roda šljive propao, ali bar nešto može da se upotrebni za rakiju.
- Bolje išta nego ništa. Biće da se peče rakija celu zimu, šljiva mora da se iskloristi - kaže Gorica.
PIŠE: Milica Vučković, Ekipa Alo!
Šta najviše kupujete i da li pravite zimnicu?
Marina Marić
- Spremam i zimnicu, zavisi ako je neko na selu onda se mnogo više isplati u gradu se manje isplati, ja imam uslova , a i veliku porodicu pa mi to ne stvara problem .
Jelena Perović
- Pošto sam sama onda ne pravim zimnicu , ja to kupujem već napravljeno i imam tačno ženu ovde od koje kupujem i znam da je provereno. Ima u radnjama ali i privatno ljudi prave u domaćinstvima pa prodaju , uvozni nisam nikada kupila , a ovaj je izvanredan , stvarno je domaći, malo je skuplji ali to je ta cena za kvalitet.
M. P.
- Pomalo pravim zimnicu, ne u velikim količinama, ranije je to bilo više. Obožavam džemove, pravila sam od kajsije.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)