STUDENTI NAJBOLJE IZ SRBIJE
Foto: Alo/Alo/ Dejan Briza

Mladi Dušan Devedžić, student Fakulteta za inovacioni i projektni menadžment (smer informacioni sistemi i rad softvera ) ima 22 godine, a iza sebe brojne nagrade sa takmičenja i hakatona u kojima brani boje naše zastave. Višestruko je nagrađivan za svoje veštine i od organizacije Dostignuća mladih u Srbiji. 

STUDENTI NAJBOLJE IZ SRBIJE

 

 

Radoznalost i želja za znanjem su mu oduvek bili pokretačka snaga. Kaže da je odmalena bio zainteresovan za računare, prvenstveno za igrice, ali ga je oduvek zanimala suština onoga na koji način se igrica stvara. 

- Moj ujak je držao radnju, za popravku kompjutera i on me je usmerio u svet programiranja i robotike, to interesovanje se nastavilo kroz srednju školu, a zatim i na fakultetu - kaže mladi  programer i dodaje:

- Obično su takmičenje hakatoni, ali na takmičenju u Herceg Novom smo imali zadatak da od samog starta napravimo kompletno naš softver, u celosti.  Pravili smo softver za nevladinu organizaciju gde starijim ljudima pomažemo da koriste prednosti digitalnog doba i interaktivne platforme kao što su Fejsbuk, Instagram i drugo. Radili smo sa penzionerima pa sam svoju babu učio da koristi fejsbuk, jako je bilo interesantno gledati nju kako će da klikne na određenu opciju i kako će se snaći - kaže kroz smeh Dušan Devedžić. 

Pored velikog uspeha koji zahteva odricanje, Dušan kaže da uvek ostane vremena i za druga interesovanja i hobije. 

- Volim video igre i druženje sa prijateljima oni mi daju vetar u leđa. Česti odlasci u Klub šaha su moja pasija. Šah me je naučilo logičkom razmišljanu. Zapravo, partija šaha je slična programiranju ,uvek morate da mislite i predvidite -jedan korak ispred - objašnjava Dušan. 

Podrška porodice je ključna stvar u prevazilaženju svih problema na putu do uspeha. Oni su ti zbog kojih imamo osećaj da i u neuspehu nismo sami.

- Lepo je imati nekoga ko očekuje od vas uspeh  i kome možete da se vratite kući. Bez obzira na rezultat važno je da nas neko sasluša i razume, to je podrška - kaže Dušan. 

STUDENTI NAJBOLJE IZ SRBIJE

 

 

Najvažnija lekcija koju je naučio kroz školovanje ga je i dovela do uspeha.  Nikada ne odustaje i uvek ostaje pribran u kjučnim momentima. 
 

- Meni najveće zadovoljstvo pričinjava kada duže radim na nekom interesantnom, ali tvrdoglavom problemu, i kada konačno dođem do rešenja - kaže ovaj mladi programer i dodaje: 

 

Na jednom takmčenju je tim imao dve ključne ideje, ali smo ostali podeljeni između toga, nastupila je debeta, a onda i svađa. Međutim, nismo odustali od  najtačnijeg rešenja,glasali smo na listi " Za i protiv ", a kada je i tu rezultat bio izjednačen otišli smo korak dalje i pitali veštačku inteligenciju- kaže on Dušan. 

Mladi i talentovani ljudi su najbolje što Srbija ima, a ovo je Dušanova poruka budućim generacijama da Srbija bude još bolja. 

"U svakom izazovu leži prilika za rast, niste sami, nikad ne odustaj" 

Detaljnije ovu životnu priču i savete o tome kako znanje postaje moć pogledajte u videu:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading