DA LI ĆE SNEG PASTI DO KRAJA MESECA? Posle dva najtoplija dana u septembru, stiže promena vremena
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Ovogodišnja prva polovina septembra protiče u znaku sunčanog i pravog letnjeg vremena, a prelazak iz leta u jesen zna nekada da donese i više nego burne meteoroške promene, saopštio je meteorolog Đorđe Đurić, prenosi Telegraf.

Prethodnih dana temperature u Srbiji bile su i do 33 stepena. Ipak, da smo na korak od jeseni, podsetile su nas hladne i sveže noći i jutra, pa su se tako temperature u pojedinim gradovima spuštale i na 8°C, a u Sjenici na 3°C.

Iako je do kalendarskog početka jeseni ostalo 10 dana, vreme će biti više nalik letnjem.

Današni i sutrašnji dan biće najtopliji ovog septembra, uz temperature od 30 do 33-34°C, lokalno u sredu i koji stepen više.

Iako se od četvrtka očekuje prodor oslabljenog hladnog fronta i manjeg zahlađenja sa pljuskovima i grmljavinom, temperature će ostatati u skladu sa prosečnim za sredinu septembra, a to su vrednosti od 23 do 27°C.

Početak treće dekade septembra i dalje će uslovljavati toplo vreme, ali bez velikih vrućina. Ipak, biće dana sa temperaturama i do 30°C.

Padavine češće u drugoj polovini meseca 

Kada je reč o padavinama, one će u drugoj polovini meseca biti nešto češće, jer će Srbija kao i veći deo evropskog kopna biti pod uticajem ciklona sa severa Atlantika, koji će prema nama transportovati toplu, ali i vlažniju vazdušnu masu.

Maksimalna temperatura biće uglavnom od 25 do 30 stepeni, što su vrednosti iznad proseka.

Dakle, za razliku od prve polovine septembra i snažne dominacije anticiklona, uz stabilno, sunčano i letnje vreme, drugu polovinu septembra obeležiće uticaj ciklona, uz nešto češće padavine, ali će i dalje ostati toplo.

Sve dok cikloni svojim centrom budu zapadnije od nas i nad Atlantikom, Srbiju ne očekuje značanije zahlađenje.

Uslova za jače zahlađenje nema

Ono što je sigurno, jačeg zahlađenja nema do kraja meseca, tako da za sada ne postoje uslovi da sneg padne do kraja meseca i na planinama.

U proseku na višim planinama sneg u proseku ako se uzmi dugi niz godina padne oko 8. oktobra, u nižim predelima Srbije mesec i više dana kasnije, u Beogradu oko 23. novembra.

Ovih dana na našim planinama vreme je i više nego letnje, dok se u višim predelima beleži toplotni talas. Tako visoke temperature tope sneg i glečere i u predelima Alpa iznad 4.000 metara nadmorske visine, uz temperature iznad nule.

Sneg nekad iznenadi

Da sneg nekada i više nego da iznenadi, pokazuje i ovogodišnji april.

Početkom aprila Srbiju je zahvatio obilni sneg, a u Beogradu je pao najobilniji sneg otkad se vrše merenja, u južnom obodu grada i preko 30 cm. Temperature su opale na 0°C, a težak i veoma vlaža sneg napravili su pravu katastrofu poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading