opasni tigrasti komarci
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija, Gradska čistoća

Posebna žarišta ovog komarca, kažu u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu su groblja.

Prošle godine bilo ih je na 83 lokacije u 16 od 17 opština u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Nišu, Šapcu, Petrovaradinu, Inđiji, Apatinu, Kuzminu, Rumi, Loznici, Valjevu, Ubu i Velikoj Plani.

U Srbiji je prvi put uočen 2009. godine

Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kaže da je prvi put ova invazivna vrsta komarca registrovana na tlu Srbije na graničnom prelazu Batrovci 2009. godine.

- Ova vrsta invazivnog komarca prisutna je na teritoriji Evrope već nekoliko decenija, pretežno u Mediteranu, ali se zbog sve toplijih godina postepeno širi ka severu kontinenta. Prvi put je ova invazivna vrsta komarca registrovana na tlu Srbije na graničnom prelazu Batrovci 2009. godine.

Prema njegovim rečima, ovaj komarac se lako razlikuje od domaćih komaraca iz istog roda.

- Manja mu je veličina tela, a boja tela mu je crna. Ima ravnu belu prugu na dorzalnoj strani toraksa (grudnog dela), celom dužinom od glave do početka abdomena, i potpuno beo poslednji članak na poslednjem paru nogu. Naziv tigrasti komarac potiče od prisustva naizmeničnih crnih i belih ljuspica u vidu prstenova na nogama i kombinacije crnih i belih pruga na abdomenu - navodi dr Aleksić.

Šta je denga virus i koji su simptomi?

Denga groznica je najčešća virusna infekcija koju prenose komarci. Ljudi oboljevaju putem uboda zaraženog komarca, a na sreću nema interhumanog prenosa, odnosno sa čoveka na čoveka.

Inkubacija je od 4 do 15 dana, u proseku proseku 6.

Bolest se ispoljava najčešće kao infekcija slična gripu. Teže manifestacije su denga hemoragijska groznica i denga šok sindrom.

Simptomi su visoka temperatura, groznica, osip, jaka glavobolja, jeza, bolovi u mišićima i zglobovima, a  teži razdražljivost, nemir, pojačano znojenje, nakon čega sledi stanje šoka i krvarenja iz nosa, GIT i pluća.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading