novi sporazum sa Kinom
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kini, juče je u Pekingu sa kineskim kolegom, ministrom saobraćaja Li Sjaopengom potpisao Sporazum o međusobnom priznavanju ovlašćenja pomoraca dve zemlje.

Sporazum će omogućiti pomorcima iz Srbije da u potpunosti slobodno, sa srpskim diplomama i ovlašćenjima, rade na teritoriji Kine, odnosno na brodovima koji plove pod zastavom Kine, što važi i za kineske pomorce koji mogu da rade i na brodovima pod zastavom Srbije.

- Na taj način smo olakšali pomorcima da na jednostavan način imaju veću mogućnost zapošljavanja - rekao je Vesić nakon sastanka sa kineskim kolegom i dodao da je to samo jedan u nizu sporazuma između Kine i Srbije.

- Trudimo se da u skladu sa politikom Srbije potpuno omogućimo slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, da ljudi sa našim diplomama mogu slobodno da rade u čitavom svetu. Takođe, trudimo se da dobijemo što više dozvola i za drumske prevoznike - istakao je Vesić.

- Razgovarali smo posebno o projektima koji su u toku i zahvalio sam na tome što kompanije iz Kine daju veliki doprinos da bi se realizovala politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a to je da kroz razvoj infrastrukture i saobraćaja mi obezbedimo ubrzani razvoj naše zemlje i ekonomije. Tako da je ovo bio jedan razgovor sa prijateljima - rekao je Vesić i dodao da je dogovoreno da kineske kompanije koje rade u našoj zemlji studentima sa univerziteta u Srbiji, preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, omoguće stručnu praksu na svojim projektima.

Ministar boravi u Pekingu u radnoj poseti povodom Globalnog foruma održivog transporta, tokom kojeg će se sastati i sa kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading