tiktok
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naime, oni bace neki predmet na kolovoz i čekaju. Kada naiđe prvi automobil, istrčavaju na ulicu da ga pokupe kao da im je predmet tek tada ispao.

- Nakon prijave koju smo dobili, utvrđeno je da je reč o vrlo opasnom Tiktok izazovu. Može se desiti da vozači ne primete decu jer ona to rade van pešačkog prelaza gde vozači manje obraćaju pažnju. Takva „igra“ može prouzrokovati veliku tragediju. Policija odavno apeluje na nadležne u školama i roditelje da upozore mališane da ne podležu nagovoru vršnjaka i da ne prave takve izgrede jer mogu dovesti i sebe i druge u veoma opasnu situaciju koja može imati i fatalan ishod - rekli su iz novosadske policije ovim povodom.

Iako su se događali na nekoliko lokacija, ovi incidenti najučestaliji su bili na uglu Ulice Kraljevića Marka i Bulevara kralja Petra Prvog, gde se u blizini nalaze dve osnovne škole.

- Pošto su obe škole blizu, nije lako utvrditi iz koje su deca škole jer policija nije bila prisutna baš u trenutku kada se to dešavalo, a sa mreža su verovatno izbrisali problematičan sadržaj - rekla je za Alo! jedna od majki i dodala da ona može da garantuje samo za svoje dete, i to nakon što ga je podrobno ispitala.

tiktok

Foto: Shutterstock

 

Direktor jedne od škola uputio je preko saveta roditelja dopis svim roditeljima da posavetuju decu da se čuvaju opasnosti i ne dozvole da im zabava bude važnija od života.

„Škola je primila dopis od roditelja iz naše škole da su deca danas oko 11.50 časova na uglu Bulevara kralja Petra Prvog i Ulice Kraljevića Marka na autobuskom stajalištu izletala pred automobile. Igraju se tako što bacaju neki sitan predmet na kolovoz i kada vide da nailazi automobil pritrčavaju da ga dohvate. Automobili su kočili i oni su to ponavljali više puta. U pitanju su sigurno neki Tiktok izazovi ili slično. Škola će preduzeti neophodne korake, ali je potrebna i podrška roditelja“, stoji, između ostalog, u poruci roditeljima.

U nizu rasprava koje su usledile nakon ove poruke kako na mrežama, tako i uživo u školskom dvorištu, roditelji su počeli da dele informacije koje sami imaju, a između ostalog, tu je i zapažanje jedne Novosađanke koja je gledala šta rade sedmaci i osmaci.

- Gledala sam dečake i devojčice od 12, 13, 14 godina kako čekaju da naiđe automobil, istrčavaju pred njega i upale blic kao da bi ga zaslepili i zbunili, i tako zbunjenog slikali. Valjda je cilj da posle objavljuju te zbunjene i preplašene face koje treba da postanu viralne na mrežama. Ja sam to slučajno videla dok sam čekala semafor i prestravila sam se jer ne znam da li bih ja stigla da ukočim kada bi me tako uplašili. Ne znam da li je to isti izazov, ali ovo je pakao - konstatovala je ova žena.

Ovaj događaj još uvek je bez konkretnog epiloga i dalje nije ustanovljeno ko su deca koja su iskakala pred automobile, ali najvažnije je da je bar to sad zaustavljeno.

Samo strogo, samo priča!

Prema rečima pedagoga Sofije Adamović, o ovakvom ponašanju mora se razgovarati sa decom i unapred, a posebno kada se u njihovoj okolini desi tako nešto.

- U takve razgovore poželjno je da se uključe ne samo roditelji i nastavnici već i cela porodica, da se ova pitanja pokreću, da se prilikom porodičnih okupljanja pomenu neke loše situacije i da se jasno istakne stav da je to loše, bez izražavanja sumnje da bi njihovo dete to uradilo, već samo da je to loše - objašnjava pedagog, i dodaje da se nikako ne preti deci.

- Poslednje što želite je kontraefekat, što je često kada se umesto lepog razgovora deci pristupa pretnjama. Objasnite im kako treba, a ne šta će biti ako urade kako ne treba!

Futožani biciklima iskakali na haube

Futožanin Vladimir Šušić bio je svedok izazova u kom su tinejdžeri biciklima iskakali pred automobile, kada je pred njegova kola u večernjim časovima iskočila grupa od 30 dece između 12 i 15 godina, navodi novosadski Dnevnik.

- Naglo sam zakočio i stisnuo sirenu. Nekoliko njih je ostalo sa leve strane nisu nastavili kretanje, ali veća grupa njih je prešla na trotoar. Bio sam zbunjen, a oni su pobednički s bicikala slavili, kao da su u nečemu pobedili - rekao je tada Šušić, i dodao da je nakon razgovora sa suprugom od nje čuo da se to od početka raspusta radi u njihovom mestu.

Nakon toga je pisao svojim sugrađanima da obrate pažnju šta im deca rade kada su napolju i da spreče katastrofu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading