"TO JE HORMONSKA BOMBA" Srpkinje masovno uzimaju tablete koje se piju samo dva puta godišnje, lekari upozorili na veliku opasnost
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/tvpink

Prema istraživanju sprovedenom u 29 zemalja ove godine, Srbija je među onima sa najnižom stopom korišćenja savremenih kontraceptivnih sredstava.

A prema istraživaju o vidovima kontracepcije koje je sproveo kod nas Institut za javno zdravlje „Batut", 64 odsto ispitanika koristilo je kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, dok je njih 13 odsto koristilo kontraceptivne pilule. Oni koji koriste kontraceptivne pilule, a nije ih malo, mogu da ih kupe i bez recepta u apotekama i često ih koriste nepravilno. Praksa je pokazala da kontracepciju za dan posle upotrebljavaju devojke i dva do tri puta mesečno, što je strašno po njihov organizam, naglašavaju lekari.

Pilula za dan posle je hormonska bomba i ne bih je preporučio kao sredstvo za kontracepciju, pogotovo ne mladim osobama koje su tek zakoračile u reproduktivni period, rekao je za Alo! ginekolog dr Vanja Milošević.

Foto: printscreen/tvpink

 

- Nisam pobornik te pilule koja sadrži desetostruko više progesterona i estrogena i treba je tretirati upravo kao hormonsku bombu! - naglasio je dr Milošević i dodao da bi trebalo ozbiljno shvatiti upozorenje na kutiji da je ne bi trebalo koristiti više od dva puta godišnje.

- Čim to piše na kutiji jasno vam je koja je to količina hormona. Ali, uglavnom ljudi od dva zla biraju manje, pa računaju da je bolje da to popiju nego da se desi trudnoća. Međutim, kod mladih žena koje to uglavnom koriste a kod kojih se hormonski status još nije ustalio, to može da ima ozbiljne posledice, kao što je, recimo, dugoročni poremećaj ciklusa, tako da ne znate šta je tu veća „dara ili mera“ - upozorava dr Milošević i dodaje da je kao zaštitu ipak bolje koristiti klasične kontraceptivne pilule.

Posledice koje mogu da ostanu nakon korišćenja pilule za dan posle, pogotovo učestale upotrebe, mogu da ostanu godinama, da nanesu trajnu štetu hormonalnom balansu u organizmu.

- Na nama je da objasnimo kolika je štetnost zloupotreba i nesavesnog korišćenja pilule za dan posle, i koliko ona ozbiljno može da ugrozi zdravlje. Ima žena koje je koriste posle svakog nezaštićenog seksualnog odnosa, mnoge se posle kaju, ali tada bude kasno - ističe dr Milošević.

Od ukupnog broja trudnoća u Evropi, oko 45 odsto je neplaniranih, a što je još alarmantnije, većina njih se završi abortusom.

- Kada govorimo o kontracepciji, onda želimo da nas bude više. Abortus svakako nije kontracepcija, jer osim što je neprijatno iskustvo, takođe je loše i po zdravlje. Nešto po čemu držimo neslavan rekord su maloletničke trudnoće. Kontracepcija je važna jer sve te prekinute trudnoće, naročito prve trudnoće, za posledicu imaju fertilitet ili nemogućnost rađanja- kaže za Alo! ginekolog dr Mima Fazlagić.

Prema navedenom istraživanju, čak 14 odsto od ukupnog broja ispitanica u Srbiji ranije je već imalo abortus, a sedam odsto od onog dela koji koristi kondom kao sredstvo zaštite. Ginekolozi ističu da je hitna kontracepcija visoko efikasna i bezbedna i da kao takva ne uzrokuje zdravstvene komplikacije.

- Ova pilula sadrži levonorgestrel koji je efikasan u sprečavanju nastanka neželjene trudnoće, ukoliko se primeni u roku od 72 sata (tri dana) od nezaštićenog polnog odnosa, s tim što joj efikasnost sa vremenom opada, pa ju je bolje uzeti što je ranije moguće - kaže doktorka Fazlagić i dodaje da na svakoj kontracepciji možete pročitati da one ne štite 100 odsto, tako da je moguće da vam kondom pukne ili da ne deluju druge vrste zaštite. Pa kako onda da se spreči neželjena trudnoća?

Foto: privatna arhiva

 

- U tim situacijama se žene odlučuju za drastična rešenja, poput abortusa. Trudimo se da što više pričamo o hitnoj kontracepciji kako se to ne bi dešavalo. Pilula za dan posle jeste efikasna i ona ne može da vam prekine trudnoću. Neće vam „uraditi abortus” ukoliko ste je popili kasno i već ostali u drugom stanju, već samo može sprečiti da dođe do začeća ako do njega nije već došlo. Zato se uvek naglašava da je potrebno da se uzme što pre nakon nezaštićenog odnosa. Ako je popijete kada je do trudnoće već došlo, neće sprečiti neželjenu trudnoću - objašnjava doktorka Fazlagić.

Inače, prema rezultatima, kada je reč o izbegavanju neplanirane trudnoće najpopularniji metod kontracepcije je kondom, a tako je i u Srbiji - 33 odsto žena se izjasnilo da koristi ovu metodu. Na sledećem mestu je metoda „prekinuti snošaj”sa 21 odsto korisnica. Ovo naravno nije ohrabrujući podatak, imajući u vidu da pri korišćenju prirodnih metoda poput „prekinuti snošaj” i računanja plodnih dana čak jedna četvrtina žena neplanirano zatrudni u toku jedne godine upotrebe metode.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Zavođenje NEKAD I SAD - On je kuuuul, on je ovo, on je ono... #alo #aloonline #alodnevnenovine #fyp #foryou #zavodjenje #ljubav ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading