SNEG, MRAZ I KIŠA U OVIM DELOVIMA SRBIJE Sibirska hladnoća nas neće okovati, ali će prelaz u jesen biti brutalan!
Foto: Alo/Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

Danas i u subotu relativno toplo, subota bi krajem dana zapadu regiona ponegde mogla doneti klišu, što je uvod u jaču promenu vremena koja sledi drugog dana vikenda, piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju do kraja oktobra meseca.

U nedelju će se preko nas premestiti jak hladan front donoseći kišu kao i vrlo jak severni i severozapadni vetar i osetno zahlađenje. Danas i sutra maksimumi lokalno i do +28 stepeni Celzijusa,a u nedelju sredinom dana od oko +12 na severozapadu Hrvatske do oko +24 na jugoistoku Srbije, dok će u toku noći ka ponedelju svugde zahladiti i tada na višim planinama, preko 900mnv na kratko moglo biti snega.

U ponedeljak promeljivo oblačno i uglavnom suvo, soim na jugoistoku gde i dalje može biti slabih padavina, uglavom pre podne. Vetar slab do umeren severozapadni, dok će biti osetno hladnije u odnosu na ove dane uz maksimume od +9 do +15 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

Noć ka utorku hladna i tamo gde bude prtežno vedro treba očekivati pojavu prizemnog mraza, dok će se minimumi uglavnom kretati od +3 do +9 stepeni Celzijusa.

U utorak na jugu novo naoblačenje uz kišu i planinski sneg,a na severu uglavnom suvo, dok bi na severu padavina trebalo biti u sredu pre podne.

Vetar u okretanju na istočni i jugoistoni smer. Noć manje hladna uz minimume od +5 do +10 stepeni Celzijusa. U utorak tokom dana od +13 do +16 u sredu na istoku regiona lokalno i oko +18 stepeni Celzijusa.

- U drugom delu nedelje stoji signal za građenje jakog anticiklona nad Skandinavijom, dok bi sa jugozapada peeko Mediterana pristitzao vlažan vazduh. U zavisnosti od toga kako se ova dva vremenska faktora nad nama budu kombinovali zavisiće i tačan razvoj vremena - objašnjava Čubrilo.

Za sada je najizvesnije da od četvrtak uveče sledi novo naoblačenje sa kišom koje bi se zadržalo do oko 22.10. uz jače zahlađenje koje bi nam stizalo sa istoka od petka maksimumi znatno ispod proseka, verovatno od +4 do +13 stepeni Celzijusa. Ponovo će biti uslova za planinski sneg, psosebno na istoku regiona. U košavskom području je od petka moguća jaka, hladana, košava.

Sumirano, od nedelje dolazi prava jesen, nema potrebe za bilo kakvom dramom, nema “sibirske hladnoće”, samo će prelaz na normalne temperature za ovaj deo godine posle jako toplog peroida biti vrlo izražen - zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading